Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Icoana Maica Domnului Grabnic Ascultatoarea (Gorgoepikoos), Manastirea Dochiariu - Icoana cu foita de aur si matase, pe lemn (reproducere)

3 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:ABIM-6967
  • Autor: Atelier
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Reproducere a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea (Gorgoepikoos), icoana cu foita de aur si matase, pe lemn (metaxotipie). 

Icoana facatoare de minuni Panagia Gorgoepikoos este situata pe peretele exterior estic al trapezei Manastirii Dochiariu, din Sfantul Munte Athos. 

Cinstirea icoanei - 1 octombrie. 

 

 

Traditia spune:

 

In anul 1664, monahul Nil, avand ascultare la trapeza manastirii, obisnuia sa vina spre sala de mese tinand in mana o faclie aprinsa, care scotea mult fum negru. in drumul sau spre trapeza, calugarul trecea pe langa peretele pe care era zugravita icoana Maicii Domnului. intr-una din zile, cand a trecut pe langa perete, monahul Nil a auzit o voce din icoana Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, zicandu-i sa nu mai indrazneasca sa-i mai afume cinstita icoana cu acel fum inecacios. Calugarul, crezand ca a fost o gluma a unui frate, a ignorat avertismentul si a continuat sa mearga spre bucatarie cu torta ce scotea multa funingine. Atunci Maica Domnului l-a certat cu asprime: „Calugar nevrednic de aceasta numire, oare ai sa mai continui mult cu obraznicia ta, afumandu-mi chipul?”. si odata cu aceste cuvinte ale Maicii Domnului, calugarul Nil a orbit. Abia atunci a inteles Nil ca insasi Maica Domnului ii vorbise, ca una ce rabda zilnic fumul inecacios ce iesea din faclia lui. Dupa aceasta intamplare, monahii au asezat o candela in fata Sfintei Icoane si un vas in care se ardea tamaie, astfel incat Maica Domnului sa fie cinstita. Orb fiind, monahul Nil isi petrecea tot timpul inaintea icoanei, rugandu-se Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu sa-l ierte si sa-l vindece. Dupa indelunga pocainta inaintea icoanei Maicii Domnului, calugarul Nil a auzit din nou vocea cea minunata, zicandu-i: „Nile, am primit pocainta ta si Bunul Dumnezeu te-a iertat, daruindu-ti iarasi vederea. Spune, deci, fratilor ca eu sunt ingrijitoarea si ocrotitoarea manastirii. Toti cei care vor avea nevoie de ajutor sa alerge catre mine si nu-i voi trece cu vederea. Drept aceea, sa se numeasca aceasta icoana a mea «Grabnic Ascultatoare»”.

Dupa aceste cuvinte ale Maicii Domnului, Nil si-a recapatat vederea, multumindu-i si slavind-o pe Preacurata Stapana.

 

De unde provine icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea (Gorgoepikoos)?

 

Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea (Gorgoepikoos) provine de la Manastirea Dochiariu, Sfantul Munte Athos, Grecia. Aceasta icoana cu foita de aur, pe panou de lemn, este o reproducere de cea mai buna calitate a icoanei Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea (Gorgoepikoos), pictata de parintii de la Manastirea Dochiariu, dupa traditia bizantina. 

 

De ce au aceste icoane aceeasi calitate cu a icoanelor pictate si de ce rezista la fel de bine in timp?

Tehnica realizarii icoanei Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea (Gorgoepikoos) se numeste metaxotipie si intruneste unele dintre elementele pe care le regasim si in arta pictarii de icoane bizantine: icoanele au foita de aur, icoanele sunt realizate cu pigmenti (culori)  naturali pe panou din lemn, icoanele sunt vernisate. Metaxotipiile rezista in timp la fel de bine ca icoanele pictate. 

 

Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea (Gorgoepikoos) vine in patru formaturi (dimensiuni), cu agatatoare de perete si cu suport pentru masa: icoana format A3, icoana format A4, icoana format A5 si icoana format A6. 

Are certificat de autenticitate icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea (Gorgoepikoos)? 

Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea (Gorgoepikoos) vine cu certificatul de autenticitate conferit de parintii de la Manastirea Dochiariu, din Sfantul Munte Athos, Grecia. Certificatul este lipit pe partea din spate a icoanei.

 

Preturi pentru icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea (Gorgoepikoos), in functie de format: 

Icoana format A6 - pret 125 lei 

Icoana format A5 – pret 285 lei

Icoana format A4 – pret 470 lei

Icoana format A3 – pret 720 lei. 

 

Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultatoarea (Gorgoepikoos) poate fi comandata online aici, cu un simplu click, in aceasta pagina, selectand formatul (dimensiunea) dorit. Livrarea icoanelor cu foita de aur, pe lemn se face, de regula, de pe o zi pe alta, in orice localitate de pe cuprinsul Romaniei. 

Pentru cei care vor sa ne viziteze magazinul de icoane ortodoxe, va asteptam in magazinul nostru de icoane din Bucuresti, Strada Bibescu Voda, nr. 20, Sector 4. 

 

De ce facem acest demers?

 

Acum orice credincios are in sfarsit posibilitatea de a putea cumpara si aseza in propriul camin o reproducere de calitate a unei icoane ortodoxe la care are evlavie. Mai mult, credinciosul are privilegiul de a-si imbogati casa cu o reproducere a uneia dintre icoanele bizantine de la Manastirea Dochiariu, din Sfantul Munte Athos, Grecia. 

Pe langa acest aspect, vorbim si despre latura financiara. Icoanele cu foita de aur si matase, pe lemn – metaxotipiile – sunt si vor fi intotdeauna mai accesibile ca pret, in comparatie cu icoanele pictate pe lemn, cu sau fara foita de aur. Acum oricine are posibilitatea sa aiba acasa, la loc de cinste, icoana la care are evlavie. 

Icoanele cu foita de aur si matase, pe lemn – metaxotipiile – fac trecerea de la icoanele imprimate pe hartie la icoanele pictate pe lemn, cu foita de aur, care sunt de dorit in casa fiecarui crestin. 

 

In cele ce urmeaza, gasim cateva raspunsuri de mare folos, oferite de Parintele profesor Constantin Coman, la unele dintre cele mai intalnite intrebari despre icoana si rolul acesteia in viata crestinului (extrase din cartea Parintelui profesor „Casa crestinului”):

 

Ce fel de icoana trebuie sa punem in casa? 

Este bine ca sa punem in casele noastre icoane pictate pe lemn dupa randuiala Bisericii. In lipsa celor pictate pe lemn, se pot folosi si cele pe hartie, fie lipite pe lemn, fie inramate. Este foarte important sa distingem intre icoana adevarata si tabloul religios. Icoana adevarata este cea care ne arata chipul indumnezeit al Mantuitorului, al Maicii Domnului si al sfintilor, iar tabloul religios este cel care infatiseaza numai chipul omenesc al acestora. Crestinul nu trebuie sa se zgarceasca tocmai atunci cand cumpara o icoana. 

 

Cand este momentul sa oferim o icoana in dar? De ce oferim icoane in dar? 

In traditia noastra se pastreaza credinta ca este bine ca icoana sa o primesti in dar. Un lucru foarte frumos! De aceea, amintim aici, momentele prielnice pentru un astfel de gest binecuvantat. Este frumos si foarte potrivit ca nasul sa daruiasca prima iconita la botez. El poate oferi icoana cu chipul sfantului al carui nume il pune copilului. La fel, nasii de cununie. Ei pot oferi la cununie, in biserica, finilor lor, icoana sfantului care doresc ei sa le fie ocrotitor al casei si al familiei noi. Parintii, pot si ei sa daruiasca o icoana copiilor, cand acestia se muta la casa noua. In toate aceste prilejuri, sau cu alte ocazii, preotul parohiei poate si el sa ofere icoane credinciosilor sai. Putem oferi o icoana in dar prietenilor nostri, folosindu-ne de un prilej anume sau de o simpla vizita. Se vor bucura mai mult decat ne inchipuim. Atentie insa, icoana daruita sa fie de cea mai buna calitate. Daca totusi nu primim in dar icoana, este de la sine inteles ca nu vom sta fara icoana asteptand, ci ne-o vom procura singuri. 

 

Cand si cum se sfinteste icoana?

Inainte de a fi asezata in casa, icoana noua se aduce la biserica pentru a fi sfintita. Ea se lasa la biserica - de obicei patruzeci de zile - timp in care este tinuta in Sfantul Altar. Intre timp, sau la sfarsitul celor patruzeci de zile, preotul o sfinteste, stropind-o cu apa sfintita si rostind rugaciunile randuite. Este bine ca preotul sa scrie pe spatele icoanei data sfintirii, hramul bisericii unde a fost sfintita si numele sau. 

 

Reproduceri dupa icoanele facatoare de minuni de la Sfantul Munte Athos:

Icoane facatoare de minuni de la Sfanta Mare Manastire Vatopedi: Icoana Maica Domnului Vimatárissa sau Ktitórissa – Intemeietoarea, Icoana Μaica Domnului Paramythía – Mangaietoarea, Icoana Μaica Domnului Esfagméni – Injunghiata, Icoana Maica Domnului Eleovrýtissa – Izvoratoarea de ulei, Icoana Maica Domnului Pantánassa – Imparateasa tuturor. 

 

Icoane facatoare de minuni de la Manastirea Iviron: Icoana Maica Domnului Portaitissa – Portarita. 

Icoane facatoare de minuni de la Manastirea Dochiariu: Icoana Maica Domnului Gorgoepikoos – Grabnic-Ascultatoarea. 

Icoane facatoare de minuni de la Manastirea Xenofont: Icoana Maica Domnului Odighitria – Indrumatoarea, Icoana Maica Domnului Keharitomeni – Cea plina de har. 

Icoane facatoare de minuni de la Biserica Protaton, Kareia: Icoana Maica Domnului Axion Estin – Vrednica esti.