Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Icoana Maica Domnului Axion Estin – Vrednica esti, Biserica Protaton - Icoana cu foite de aur si matase, pe lemn (reproducere)

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:I_FM_0008
  • Autor: Atelier
SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Reproducere a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului Axion Estin – Vrednica esti, icoana cu foita de aur si matase, pe lemn (metaxotipie). 

 

Traditia spune:

 

In apropiere de Kareia, acolo aproape, pe mosia Sfintei Manastiri Pantocrator, este o vale mare, care are diferite chilii. intr-una dintre aceste chilii, inchinata Adormirii Stapanei noastre Nascatoarei de Dumnezeu, in anul 982 locuia un ieromonah batran si virtuos, impreuna cu un ucenic. Deoarece nu era obiceiul ca in fiecare Duminica sa se faca priveghere in biserica Protaton, intr-o Sambata seara, voind batranul sa mearga la o priveghere, ii spune ucenicului sau:

– Fiule, eu voi merge la priveghere, dupa obicei, iar tu ramai la chilie si citeste-ti dupa putere, pravila ta.

si astfel a plecat. Dar inca nu se inserase ca, iata, bate cineva la usa chiliei. Atunci fratele a mers in graba si, deschizand usa, vede un monah strain care, intrand, a ramas in chilie in acea noapte.

La vremea Utreniei sculandu-se, au cantat amandoi Slujba. Cand au ajuns la Cantarea a IX-a de la Canon, monahul chiliei a cantat numai „Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii…” pana la sfarsit, adica obisnuita si vechea cantare a Sfantului Cosma, facatorul de canoane. insa acel monah strain, facand un alt inceput al cantarii, a cantat astfel: „Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si preanevinovata si Maica Dumnezeului nostru”. Apoi a cantat si „Ceea ce esti mai cinstita” pana la sfarsit. Auzind acestea, monahul-gazda s-a minunat si a spus parutului strain:

– Noi cantam numai „Ceea ce esti mai cinstita”, iar de „Cuvine-se cu adevarat” niciodata nu am auzit, nici noi, nici cei de dinaintea noastra. Dar, te rog, scrie-mi si mie aceasta cantare ca sa o cant si eu Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu!

– Adu-mi cerneala si hartie, ca s-o scriu, i-a spus monahul strain.

– Dar nu am nici cerneala, nici hartie, i-a raspuns cel de casa.

– Atunci, adu-mi o lespede de piatra, i-a spus parutul strain.
Monahul alergand a aflat o lespede de piatra si i-a adus-o. Strainul luand-o, a scris pe ea cu degetul sau cantarea mai sus-zisa: „Cuvine-se cu adevarat”. si, – o, minune! – atat de adanc s-au intiparit literele in lespedea cea tare, de parca ar fi fost scrise pe lut moale. Apoi ii spune fratelui:

– De astazi inainte astfel sa cantati si voi, si toti ortodocsii.

si spunand acestea, s-a facut nevazut. Acela a fost ingerul Domnului, trimis ca sa ne descopere aceasta cantare ingereasca a Maicii lui Dumnezeu cuviincioasa. Dar, mai degraba, a fost Arhanghelul Gavriil, asa cum s-a spus la inceput.

Dupa ce staretul a venit de la priveghere si a intrat in chilie, ucenicul sau a inceput sa cante „Cuvine-se cu adevarat”, asa cum ii poruncise ingerul, dupa care i-a aratat staretului si lespedea de piatra cu versurile cantarii incrustate in ea de catre inger. Staretul, auzind si vazand acestea, a ramas uimit de acest lucru minunat.

si luand amandoi acea lespede de piatra scrisa de inger, au mers la Protaton si au aratat-o Protosului Sfantului Munte si celorlalti batrani ai Sinaxei obstesti, povestindu-le toate cele intamplate. Acestia slavind intr-un glas pe Dumnezeu si multumind Stapanei noastre, Nascatoarea de Dumnezeu, pentru acest lucru minunat, au trimis degraba piatra la Constantinopol, la Patriarh si la imparat, instiintandu-i prin scrisoare despre toata istoria acestui fapt minunat.
De atunci, aceasta cantare ingereasca s-a raspandit in toata lumea, pentru a fi cantata Maicii lui Dumnezeu de catre toti ortodocsii.

Iar sfanta icoana a Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, care se afla in biserica acelei Chilii, unde a avut loc minunea, a fost adusa de catre Parintii Sfantului Munte in Biserica Protaton. si in ea se afla pana astazi asezata deasupra Tronului de sus, inlauntrul Sfantului Altar, deoarece inaintea acestei icoane s-a cantat mai intai de catre inger aceasta cantare.

Acea Chilie a primit numele de „Axion estin”. si valea in care se afla acea Chilie se numeste de catre toti pana astazi „Adin” (a se canta asa), pentru ca aici s-a cantat mai intai aceasta cantare ingereasca a Maicii lui Dumnezeu cuviincioasa.

 

De unde provine icoana Maicii Domnului Axion Estin – Vrednica esti?

Icoana Maicii Domnului Axion Estin – Vrednica esti provine de la Biserica Protaton, Kareia, capitala Sfantul Munte Athos, Grecia. Aceasta icoana cu foita de aur, pe panou de lemn, este o reproducere de cea mai buna calitate a icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului Axion Estin – Vrednica esti, icoana veche de sute de ani, pictata dupa traditia bizantina. 

 

De ce au aceste icoane aceeasi calitate cu a icoanelor pictate si de ce rezista la fel de bine in timp?

Tehnica realizarii icoanei Maicii Domnului Axion Estin – Vrednica esti se numeste metaxotipie si intruneste unele dintre elementele pe care le regasim si in arta pictarii de icoane bizantine: icoanele au foita de aur, icoanele sunt realizate cu pigmenti (culori)  naturali pe panou din lemn, icoanele sunt vernisate. Metaxotipiile rezista in timp la fel de bine ca icoanele pictate. 

 

Icoana Maicii Domnului Axion Estin – Vrednica esti vine in patru formaturi (dimensiuni), cu agatatoare de perete si cu suport pentru masa: icoana format A3, icoana format A4, icoana format A5 si icoana format A6.

Preturi pentru icoana Maicii Domnului Axion Estin – Vrednica esti, in functie de format: 

Icoana format A6 - pret 125 lei 

Icoana format A5 – pret 285 lei

Icoana format A4 – pret 470 lei

Icoana format A3 – pret 720 lei. 

 

Are certificat de autenticitate icoana Maicii Domnului Axion Estin – Vrednica esti? 

Icoana Maicii Domnului Axion Estin – Vrednica esti vine cu certificatul de autenticitate conferit de parintii de la Manastirea Protaton, din Sfantul Munte Athos, Grecia. Certificatul este lipit pe partea din spate a icoanei.

Icoana Maicii Domnului Axion Estin – Vrednica esti poate fi comandata online aici, cu un simplu click, in aceasta pagina, selectand formatul (dimensiunea) dorit. Livrarea icoanelor cu foita de aur, pe lemn se face, de regula, de pe o zi pe alta, in orice localitate de pe cuprinsul Romaniei. 

Pentru cei care vor sa ne viziteze magazinul de icoane ortodoxe, va asteptam in magazinul nostru de icoane din Bucuresti, Strada Bibescu Voda, nr. 20, Sector 4. 

 

De ce facem acest demers?

Acum orice credincios are in sfarsit posibilitatea de a putea cumpara si aseza in propriul camin o reproducere de calitate a unei icoane facatoare de minuni la care are evlavie. Mai mult, credinciosul are privilegiul de a-si imbogati casa cu o reproducere a uneia dintre icoanele facatoare de minuni de la Manastirea Protaton, din Sfantul Munte Athos, Grecia. 

Pe langa acest aspect, vorbim si despre latura financiara. Icoanele cu foita de aur si matase, pe lemn – metaxotipiile – sunt si vor fi intotdeauna mai accesibile ca pret, in comparatie cu icoanele pictate pe lemn, cu sau fara foita de aur. Acum oricine are posibilitatea sa aiba acasa, la loc de cinste, icoana la care are evlavie.

Icoanele cu foita de aur si matase, pe lemn – metaxotipiile – fac trecerea de la icoanele imprimate pe hartie la icoanele pictate pe lemn, cu foita de aur, care sunt de dorit in casa fiecarui crestin. 

 

In cele ce urmeaza, gasim cateva raspunsuri de mare folos, oferite de Parintele profesor Constantin Coman, la unele dintre cele mai intalnite intrebari despre icoana si rolul acesteia in viata crestinului (extrase din cartea Parintelui profesor „Casa crestinului”):

 

Ce fel de icoana trebuie sa punem in casa? 

 

Este bine ca sa punem in casele noastre icoane pictate pe lemn dupa randuiala Bisericii. In lipsa celor pictate pe lemn, se pot folosi si cele pe hartie, fie lipite pe lemn, fie inramate. Este foarte important sa distingem intre icoana adevarata si tabloul religios. Icoana adevarata este cea care ne arata chipul indumnezeit al Mantuitorului, al Maicii Domnului si al sfintilor, iar tabloul religios este cel care infatiseaza numai chipul omenesc al acestora. Crestinul nu trebuie sa se zgarceasca tocmai atunci cand cumpara o icoana.

 

Cand este momentul sa oferim o icoana in dar? De ce oferim icoane in dar?

In traditia noastra se pastreaza credinta ca este bine ca icoana sa o primesti in dar. Un lucru foarte frumos! De aceea, amintim aici, momentele prielnice pentru un astfel de gest binecuvantat. Este frumos si foarte potrivit ca nasul sa daruiasca prima iconita la botez. El poate oferi icoana cu chipul sfantului al carui nume il pune copilului. La fel, nasii de cununie. Ei pot oferi la cununie, in biserica, finilor lor, icoana sfantului care doresc ei sa le fie ocrotitor al casei si al familiei noi. Parintii, pot si ei sa daruiasca o icoana copiilor, cand acestia se muta la casa noua. In toate aceste prilejuri, sau cu alte ocazii, preotul parohiei poate si el sa ofere icoane credinciosilor sai. Putem oferi o icoana in dar prietenilor nostri, folosindu-ne de un prilej anume sau de o simpla vizita. Se vor bucura mai mult decat ne inchipuim. Atentie insa, icoana daruita sa fie de cea mai buna calitate. Daca totusi nu primim in dar icoana, este de la sine inteles ca nu vom sta fara icoana asteptand, ci ne-o vom procura singuri. 

 

Cand si cum se sfinteste icoana?

Inainte de a fi asezata in casa, icoana noua se aduce la biserica pentru a fi sfintita. Ea se lasa la biserica - de obicei patruzeci de zile - timp in care este tinuta in Sfantul Altar. Intre timp, sau la sfarsitul celor patruzeci de zile, preotul o sfinteste, stropind-o cu apa sfintita si rostind rugaciunile randuite. Este bine ca preotul sa scrie pe spatele icoanei data sfintirii, hramul bisericii unde a fost sfintita si numele sau. 

 

 

Reproduceri dupa icoanele facatoare de minuni de la Sfantul Munte Athos:

 

Icoane facatoare de minuni de la Sfanta Mare Manastire Vatopedi: Icoana Maica Domnului Vimatárissa sau Ktitórissa – Intemeietoarea, Icoana Μaica Domnului Paramythía – Mangaietoarea, Icoana Μaica Domnului Esfagméni – Injunghiata, Icoana Maica Domnului Eleovrýtissa – Izvoratoarea de ulei, Icoana Maica Domnului Pantánassa – Imparateasa tuturor. 

Icoane facatoare de minuni de la Manastirea Iviron: Icoana Maica Domnului Portaitissa – Portarita. 

Icoane facatoare de minuni de la Manastirea Dochiariu: Icoana Maica Domnului Gorgoepikoos – Grabnic-Ascultatoarea. 

Icoane facatoare de minuni de la Manastirea Xenofont: Icoana Maica Domnului Odighitria – Indrumatoarea, Icoana Maica Domnului Keharitomeni – Cea plina de har. 

Icoane facatoare de minuni de la Biserica Protaton: Icoana Maica Domnului Axion Estin – Vrednica esti.