Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Galen si inceputurile medicinei - Jeanne Bendick

0 opinii / Scrie o opinie
  • 34,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Jeanne Bendick  |  Galen si inceputurile medicinei. 

HUMANITAS junior, 2018. 


Cu desenele autoarei. 

Introducere de Benjamin D. Winkler. 

Traducere din engleza de Cristian Negoita. 


Extras din prezentarea autoarei

Jeanne Bendick (1919- 2014) a absolvit Parsons School of Design. Este una dintre cele mai reputate ilustratoare si autoare americane de carti pentru copii, cu peste 100 de titluri publicate, mai ales in domeniul popularizarii stiintei.lucrarile sale se rematrca printr-o deosebita capacitate de a transpune concepte complexe in limbajul de zi cu zi si de a prezenta subiecte dificile intr-o maniera interesanta si usor de inteles.

Extras din Cuprins

Cine a fost Galen?, Lumea lui Galen, Galen merge la scoala, Galen incepe sa studieze medicina, Despre  Hipocrat, Calatoriile lui Galen, Alexandria!, Galen si gladiatorii, Galen merge la Roma, Leacurile doctorului Galen, Farmacia lui Galen, Galen in slujba imparatilor, Dupa Galen

Extras din Capitolul Calatoriile lui Galen

Nicon, tatal lui Galen, a murit la putin timp dupa ce fiul sau care implinise 19 ani, a terminat studiile la Asclepion. Acum Galen era foarte bogat si foarte singur. Totul in Pergam ii amintea de tatal sau si simtea nevoia sa schimbe peisajul. Ce-ar fi sa calatoreasca, s-a gandit, si sa-si continue studiile medicale in alte tinuturi?

Il intalnise pe Pelops, un medic renumit, la o cuvantare tinuta de acesta in Pergam. Pelops locuia in Smyrna, la sud de Pergam, la o distanta de doar cateva zile. Asa ca Galen a hotarat sa mearga pentru inceput in Smyrna, si apoi, cine stie, sa continue calatoria.

Era liber sa faca absolut orice. Nu trebuia sa se ingrijeasca de casa; numerosi sclavi si administratorul gospodariei puteau sa randuiasca toate cele. Ar fi luat cu el doar cativa sclavi de-ai tatalui sau si unele lucruri personale. (Mai tarziu, Galen avea sa spuna ca putea calatori oriunde in lume cu doi sclavi, doua randuri de haine si cateva tigai si castroane.)

Smyrna se afla la doar 120 de kilometri de pergam, dar in vremea lui Galen aceasta nu era o calayorie prea simpla.

Romanii au construit drumuri excelente, care legau orasele importante ale imperiului. Drumurile erau construite din piatra, cimentate (o inventie a romanilor), cu borduri si canale de drenaj. Erau drumuri largi, late si drepte, pentru a face mai usoara deplasarea trupelor romane.Unde erau rauri, construiau poduri dfe piatra.Unde erau vai, le traversau cu ajutorul viaductelor.(Multe dintre aceste drumuri, poduri si viaducte au rezistat pana in zilele noastre.)

Romanii au construit si drumuri ceva mai mici, foarte bune, pentru ca oficialitatile, colectorii de taxe si curierii care livrau corespondenta sapoata ajunge rapid dintr-un loc intr-altul.Oamenii de seama si negustorii calatoreau de asemenea cu diligenta postala.

Pe drumuri aveau voie si saretele cu doua roti si trasurile cu patru roti, dar paznicii acceptau cu greu o caruta voluminoasa, inceata, care transporta incarcatura. Pe cat posibil, incarcatura era transportata pe apa, iar drumurile erau folosite de oameni.


Bernard Augustine DeVoto, nascut in Ogden, Utah, in 1897, a studiat la Universitatea din Utah si la harvard,  iar mai tarziu a devenit editorialist al revistei Harper’s timp de douazeci de ani, pana la moartea sa, in 1955. deVoto a fost istoricul plin de lirism al expansiunii spre Vest, care si-a consacrat intreaga activitate literara acestui subiect, in special in perioadele cele mai intunecate din anii 1940, cand a facut apel la geopolitica “Destinului Evident”ca modalitate de a le transmite americanilor sa nu-si piarda speranta . era, fara indoiala, un romantic, dar nu in sensul de sustinator entuziast sau propagandist, ci mai degraba de expert in domeniu, cumva apropiindu-se de maniera erudita si senzorial-estetica a unui Patrick Leigh Fermor sau Lawrence Durrell. De Voto a demonstrat ca Stancosii merita aceeasi abordare rafinata si plina de afectiune de care s-au bucurat regiuni precum Balcanii si Europa Centrala. In ala sau clasic Year of Decision: 1846/ anul deciziei: 1846, publicat in 1942, DeVotot are un capitol “Anabasis in America”, despre calatoria primului regiment de voluntari calare din Missouri, de-a lungul a 3500 de mile de preerie.

SPECIFICATII

An aparitie 2018