Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Friedrich NIETZSCHE | Aforisme

0 opinii / Scrie o opinie
  • 21,19 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Friedrich NIETZSCHE - Aforisme

HUMANITAS, 2001, 2012

Selectie a textelor si traducere din germana de Amelia PAVEL

Editia a IV-a

 

Extras/ pp. 6-7

Fericirea nu este „o consecinta a virtutii” – ci cei mai puternici definesc ca virtute propria lor stare de fericire.

Actiunile rele sunt ale celor puternici si virtuosi; cele netrebnice si josnice ale celor supusi.

Cel mai puternic dintre oameni, cel capabil de creatie, ar trebui sa fie si cel mai rau, in masura in care impune tuturor oamenilor idealul lui in pofida tuturor idealurilor lor si-i recreeaza in imaginea sa. Rau inseamna aici: dur, dureros, constrans.

Oameni ca Napoleon trebuie sa apara mereu, intarind credinta in maretia individului; dar el insusi a fost corupt chiar de mijloacele pe care a trebuit sa le foloseasca si si-a pierdut nobletea caracterului. Daca ar fi fost in situatia de a se impune unor altfel de oameni, ar fi putut folosi altfel de mijloace; si n-ar fi fost necesar ca un Cezar sa devina un netrebnic.

Un fapt, o opera vorbesc pentru fiecare epoca si pentru fiecare nou tip de om cu o noua elocventa. Istoria spune mereu alte adevaruri noi.

Extras/ 11

6) moartea: - realitatea fiziologica nefericita trebuie convertita intr-o necesitate morala. A trai astfel incat, la timpul potrivit, sa ai vointa de a muri!

Extras/ p. 14

Prieteni, am dus-o greu in tineretea noastra: am suferit de tinerete ca de o boala grea. Asta din cauza vremurilor in care am fost azvarliti – timpuri ale unei mari decaderi si dezmembrari interioare, timpuri care, in ciuda slabiciunilor, inca lucreaza cu toata forta impotriva spiritului tineretului.

SPECIFICATII

An aparitie 2001, 2012