Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Franny MOYLE | Constance - Tragica si scandaloasa viata a doamnei Oscar Wilde

0 opinii / Scrie o opinie
  • 45,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Franny MOYLE    |    Constance - Tragica si scandaloasa viata a doamnei Oscar Wilde

HUMANITAS, 2014

Colectia Convorbiri, Corespondenta, Portrete

Traducere din engleza de Cristina JINGA

||||

Extras din Introducere

„Draga Constance... vin sa te vad la ora noua. Te rog sa fii acasa – e important. Al tau dintotdeauna, Oscar.” Asa suna biletul pe care Oscar Wilde, aparent cel mai de succes om din Londra in acel moment, il scria la iuteala, cu creionul, sotiei sale. Era dupa-amiaza zilei de 28 februarie 1895, iar dramaturgul de patruzeci de ani, spiritual si bon viveur, scria biletul dintr-una din camerele pe care le ocupa temporar in luxosul Hotel Avondale din Picadilly 68, colt cu Dover Street. Era cuprins de o mare anxietate.

Biletul a pornit spre destinatie, iesind din hotel si patrunzand in forfota hibernala a uneia dintre cele mai aglomerate artere din Londra, pe care omnibuzele trase de cai si trasurile circulau neincetat in sus si-n jos. Si-a croit drum printre cetatenii cu melon si joben, trecand printre baietii care faceau reclama, ale caror placarde-sandvici, prinse de umeri, propovaduiau de toate, de la placerile expozitiei „Orientul in Londra”, deschisa la Olympia, pana la magazinul international de blanuri de pe Regent Street, unde „un palton imblanit, cu adevarat bun si rezistent, cu guler si mansete de blana” era disponibil contra zece lire sterline.

Lasand in urma centrul splendid lucrat in piatra al Londrei, biletul a ajuns in mai modestul dar fara indoiala mai modernul cartier rezidential Chelsea. Aici s-a apropiat de destinatia sa din Tite Street, unde un sir de case terasate de caramida rosie dominau gradinile spitalului pentru copii Victoria, de o parte, si intorceau spatele locuintelor mizere, inghesuite pe straduta atat de nepotrivit numita Paradise Walk, de partea cealalta. La numarul 16, Arthur, tanarul majordom al sotilor Wilde, avea sa raspunda dublei batai in usa a curierului si sa se asigure ca acea ultima misiva ajunge in mainile stapanei sale, doamna Wilde.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din engleza de Cristina JINGA
An aparitie 2014