Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Farmecul scrierilor patristice

0 opinii / Scrie o opinie
  • 15,41 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Farmecul scrierilor patristice, de Parintele Mitropolit  Nicolae - carti teologie patristica Fundatia Anastasia

Din momentul in care am aflat prima data ca exista o literatura specifica primelor secole crestine si, mai ales, cand am putut citi cate ceva din scrierile autorilor de odinioara, am simtit o atractie care m-a stimulat in stradania mea de a-mi insusi limba textelor originale. E adevarat ca potrivit momentului m-am oprit asupra scrierilor in greceste si latineste, graiurile acestora predandu-se in scolile vremii. Ulterior am aflat ca multe si valoroase opere s-au pastrat in etiopeana, aramaica, siriana, si alte limbi „orientale”. Indiferent de limba in care au fost alcatuite, toate aceste scrieri au un farmec propriu care incita la a fi citite, aprofundate si studiate.

Pe masura ce am continuat studierea literaturii numita de obicei patristica, adica a Parintilor Bisericii vechi crestine, am aflat ca farmecul pe care l-a exercitat asupra mea l-au resimtit multi altii de-a lungul vremii, nascandu-se astfel o disciplina de sine-statatoare numita „patrologia” sau „patristica”. S-a observat repede ca aceasta interesa nu doar pe teologi, ci, in aceeasi masura, pe filologi, pe iubitorii de literatura, filosofie, arte chiar stiinta, in general pe orice intelectual autentic. In ce priveste pe teologi ei au apartinut initial doar Bisericilor traditionaliste, ortodoxa si romano-catolica. Cei care erau aderentii teoriei „sola Scriptura” au sfarsit insa si ei in a recurge la scrierile patristice ca unele fara de care Biblia nu poate fi inteleasa corect, sau, mai exact, fara de care n-am fi putut avea Biblia asa cum ne este cunoscuta astazi. Dar mai mult, literatura patristica s-a dovedit interesanta si pentru apartinatorii altor religii si credinte.

Iata o serie de circumstante care si pe mine, intocmai multor altora, m-au determinat sa ma apropii cu interes, curiozitate, dragoste, chiar pasiune de scrierile Parintilor Bisericii si, astfel, de aici s-au nascut mai multe lucrari dintre care unele au vazut lumina tiparului. Incurajat de interesul aratat de cititori, incerc din nou sa ma prezint inaintea lor cu o noua culegere de studii care, nadajduiesc, sa intereseze pe toti cei care doresc sa afle mai multe lucruri in legatura cu felul in care s-a alcatuit Biblia crestina, ce sunt scrierile apocrife pe care la inceput multi le-au considerat ca apartinand apropiatilor Mantuitorului Iisus Hristos, existenta diaconitelor ca slujitoare ale Bisericii, problema avortului, importanta educatiei, aspecte ale vietii crestine dintru inceput, asa cum se reflecta dintr-o scriere ca a vechiului apologet Aristide, actualitatea unor vechi scriitori crestini precum Augustin, opera predicatoriala a Sfantului Ioan Gura de Aur, un imparat apostat si preopinentul sau etc. (Parintele Mitropolit Nicolae)

SPECIFICATII

An aparitie 2002
Limba Romana
Cod 973-9374-96-4