Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Eseuri de Duminica

0 opinii / Scrie o opinie
  • 23,12 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Constantin NOICA - Eseuri de Duminica

HUMANITAS, 1992, 2019

 

Extras/ Organizarea durerii

[...] Iata, neamul nostru e incercat. Sa sufere, sa ingenunche si sa se tanguiasca, asa cum faceau neamurile acelea biblice? Sau sa faca, din insasi durerea sa, izvor de viata noua? E gandul pe care l-au avut si-l poarta cu ei multi dintre noi.

Nu am putea avea un asemenea gand daca nu am socoti, intr-un fel sau altul, ca durerea poate fi creatoare; ca poate fi folosita, poate fi organizata. O suferinta nationala nu are dreptul sa paralizeze si copleseasca, asa cum nici incercarile prin care trece individul nu-l imputineaza si nu-l slabesc intotdeauna. Caci, e adevarat, durerea reprezinta iesirea dintr-un anumit echilibru, organic sau sufletesc; durerea e deci o incercare, a puterilor straine tie, de a te dezorganiza si dezmembra si dizolva, pana la urma; tocmai pentru ca vrea sa te scoata din echilibrul in care stai, durerea nu reuseste, de cele mai multe ori, decat sa te aseze, prin propria-ti lupta, in echilibrul cel adevarat.

Ati observat faptul acesta, la prima vedere curios, ca durerea uneste, in timp ce bucuria separa. Cand vezi pe strada un ins care nu mai poate de fericire, esti departe de te bucura impreuna cu el; dimpotriva, poate, il pizmuiesti, iar invidia te intristeaza. Cand insa vezi pe cineva trist, il intelegi si simti toata tristetea lui. Bucuria e a aceluia care se bucura; suferinta insa e nu numai a celui napastuit, dar a oricarui ins constient ca exista pe lume tristete si napasta.

SPECIFICATII

An aparitie 2019
Limba Romana
Cod 9789735029326