In exclusivitate la Editura Bizantina - Epistolele lui Gheron Iosif Isihastul

Discursuri care au schimbat lumea, cu o introducere de Simon Sebag MONTEFIORE

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:LB-2019-036
  • Editura: Trei
  • 49,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Discursuri care au schimbat lumea, cu o introducere de Simon Sebag MONTEFIORE

Editura Trei

Colectia Istorie – Colectie coordonata de Livia Szasz

Traducere din engleza de Irina NEGREA

[...] In ciuda faptului ca japonezii erau dominati pe uscat si pe mare, iar americanii obtinusera deja superioritatea aviatica, intransigenta cu care japonezii erau pregatiti sa lupte pana la moarte sugera ca o victorie a Aliatilor nu avea sa fie simpla sau rapida. De fapt, capturarea insulei Okinawa, de catre SUA, in iunie 1945, insemnase pentru americani trei saptamani de lupte dure, cu pretul vietii a aproape 13 000 de americani.

Declansarea procesului de capitulare a Japoniei necesita o solutie radicala. Aceasta a inceput in 6 august 1945, cand un bombardier B-29 al fortelor aeriene SUA, Enola Gay, a aruncat prima bomba atomica din lume asupra orasului Hiroshima, in al carui port, Ujima, se afla un cartier general al marinei japoneze, omorand intre 75 000 si 100 000 de oameni si distrugand complet orasul. Japonezii nu au avut o riposta imediata. Peste trei zile, in timp ce Tokyo era bombardat cu munitie conventionala, o a doua bomba atomica a fost aruncata deasupra orasului-port Nagasaki, provocand devastari comparabile. La scurt timp dupa aceea, imparatul Hirohito al Japoniei a curmat traditia imperiala, transmitand pe calea undelor un discurs adresat poporului sau; textul mesajului anunta ca Japonia accepta conditiile pentru capitulare impuse de Aliati. [...]

Textul mesajului imperial

Vrednicilor si credinciosilor nostri supusi

Reflectand profund la tendintele generale din lume si la conditiile reale existente in imperiul nostru astazi, am decis sa procedam la o solutionare a situatiei actuale, prin recurgerea la o masura extraordinara.

Am dat ordin guvernului nostru sa comunice guvernului SUA, al Marii Britanii, al Chinei si al Uniunii Sovietice ca imperiul nostru accepta prevederile din declaratia lor comuna. A ne stradui intru prosperitatea si fericirea comuna a tuturor natiunilor, precum si pentru securitatea si bunastarea supusilor nostri este solemna obligatie care ne-a fost transmisa de stramosii nostri imperiali si pe care o purtam mereu in inima noastra.

Intr-adevar, am declarat razboi Americii si Angliei, din dorinta noastra sincera de a garanta autoapararea Japoniei si stabilitatea in Asia de Rasarit, fiind departe de noi gandul de a incalca suveranitatea altor natiuni sau de a ne lansa in expansiuni teritoriale.

Dar acum razboiul a durat aproape patru ani. In ciuda eforturilor facute de fiecare – lupta cavalereasca a armatei si a fortelor noastre navale, osteneala si asiduitatea functionarilor nostri de stat si serviciul devotat al celor 100 de milioane de oameni care formeaza poporul nostru -, situatia razboiului nu a evoluat neaparat in favoarea Japoniei, in timp ce tendintele generale ale lumii s-au intors toate impotriva interesului ei.

Mai mult, inamicul a inceput sa foloseasca o noua si extrem de cruda bomba, a carei putere de distrugere este, efectiv, incalculabila, secerand nenumarate vieti inocente. Daca am continua sa luptam, rezultatul ar fi nu numai prabusirea si anihilarea definitiva a natiunii japoneze, ci ar duce, de asemenea, la disparitia totala a civilizatiei umane.

Aceasta fiind situatia, cum am putea noi sa salvam viata milioanelor de supusi ai nostri si cum am putea sa ne ispasim greseala in fata sfintelor spirite ale stramosilor nostri imperiali? Acesta este motivul pentru care am poruncit sa fie acceptate prevederile din declaratia comuna a puterilor amintite. [...]

SPECIFICATII

Traducere Traducere din engleza de Irina NEGREA
Editura Trei