Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cuviosul Paisie Aghioritul - Cuvinte duhovnicesti - IV Viata de familie

0 opinii / Scrie o opinie
  • 19,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Cuviosul Paisie Aghioritul - Cuvinte duhovnicesti - IV Viata de familie

Editura Evanghelismos, Bucuresti – 2017

Traducere din limba greaca de Ieroschim. Stefan NUTESCU

Schitul Lacu – Sfantul Munte Athos

 

Extras/ pp. 179-180

Fiecare sa-si puna in valoare, in chip duhovnicesc, harisma pe care o are

Harisma pe care o are fiecare om, trebuie sa o puna in valoare spre bine, pentru ca Dumnezeu, de vreme ce le-a dat-o, are pretentii de la ei. De pilda, mintea este o putere care poate face bine sau rau potrivit cu felul in care o foloseste fiecare. Unul care are multa inteligenta, daca nu o foloseste corect, poate nascoci ceva, sa presupunem, prin care sa-l fure pe celalalt. Sau cei care fac desene in ziare, reviste etc., intr-un astfel de desen sau schita pot ascunde un intreg eveniment. Iar daca acesta are legatura cu subiecte bisericesti, poate ascunde in el o intreaga teologie. Unii dintre acestia, daca ar studia teologia, s-ar putea adanci mult in noimele dumnezeiesti, mai ales atunci cand mintea lor ii ajuta. Adica ar pune in valoare aceasta agerime, ar sfinti-o si s-ar ajuta astfel atat de ei insisi cat si pe altii. Dar acum multi fac lucrare negativa; fac un desn necuviincios, iar daca sunt caraghiosi, unul caraghios.

Adica cei care au o aptitudine deosebita , vor deveni fie folositori, fie distrugatori. Iar cei care nu au nici o aptitudine deosebita, desigur nu pot face vreun mare bine, dar nu pot face nici mult rau.

 

 

Extras/ Constrangerea nu-i ajuta pe copii

Unii parinti ii constrang peste masura pe copii lor si mai ales in fata strainilor. Se comporta de parca ar avea un catar, pe care il bat cu varga ca sa mearga drept inainte. Tin si fraiele in mana si ii spun: „Sa mergi liber!”. Apoi acesti copii ajung pana acolo incat ii lovesc pe parintii lor. Astazi a venit o mama cu copilul ei – un cogeamitea flacau – care era bolnav. „Parinte, ce sa fac? Ma intreaba. Copilul meu nu mananca si nici macar nu vrea sa ne mai vada”. I-am spus ce sa faca, dar aceea iarasi ma intreaba: „Parinte, ce sa fac?”

Parinte, nu cumva nu a inteles ce ia-ti spus?

Cum nu a inteles? I-am spus asa: „Eu nici un ceas n-as putea sta cu tine, cum dar sa mai poata sta copilul tau? L-ai innebunit!”. „Nu! Imi spune. Eu imi iubesc copilul”. „Cum il iubesti de vreme ce nu se odihneste langa tine? Vrea sa plece de acasa, deorece isi doreste un alt mediu. Cand se afla departe de voi, copilul se simte foarte bine. Faptul ca nu va vrea arata ca voi sunteti de vina. Nu-l mai iritati! Il nenorocesti pe copil asa cum te porti cu el. Poarta-te cu el cu bunatate si rabdare!”. Cum sa te intelegi cu ea? Copilul sa fie sanatos, iar ea sa-l considere natang. In cazul acesta mama sufera de vatamare de minte.

SPECIFICATII

An aparitie 2017