In exclusivitate Icoana Sfantului Cuvios Iosif Isihastul

Cuvinte folositoare ale sfintilor batrani cei fara de nume

0 opinii / Scrie o opinie
  • 21,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Cuvinte folositoare ale sfintilor batrani cei fara de nume, editie 2009 - Editura Doxologia

Un frate l-a intrebat pe un batran, zicand : cum se cade a sedea cu tacere calugarul in chilia sa ? Batranul i-a raspuns : a sedea calugarul in chilie, este, ca sa-si aduca aminte pururea de starea sa maintea lui Dumnezeu si sa-si pazeasca dupa putinta sa, mintea si inima de gandurile necuvioase, cele semanate de vrajmasul si aceasta este a fugi de lume. Fratele i-a zis : ce este lumea ? Iar batranul i-a raspuns : lumea este a lucra peste fire si a-ti implini poftele trupului tau si a te griji mai mult de trup decat de suflet, a-ti petrece viata ta ostenindu-te mai mult pentru cele trupesti decat pentru cele sufletesti si mai mult pentru agonisita trupeasca decat pentru cea sufleteasca.

Aceasta este lumea, fiule. Zis-a un batran : acel ce va vrea sa traiasca fara de galceava, ori sa mearga sa se aseze in pustie, ori in lavra unde sunt frati multi; iar de se va aseza in alt loc, mai departe de manastire, atunci nu va putea fi fara galceava si suparare. Pentru ca toti cei ce vor trece si vor umbla pe acolo, prin acel loc, toti se vor abate pe la dansul, neavand unde sa se odihneasca si nu va putea sa nu-i primeasca. Dar de va fi aproape de alti frati, sau in manastire, atunci de nu-i va primi el, ii va primi alti frati si el, va fi linistit.

Un frate l-a intrebat pe un batran zicand : spune-mi mie, parinte, care este acea temnita ce este scrisa in Evanghelie, unde zice : in temnita am fost si ati venit la Mine ? Iar batranul i-a raspuns : acea temnita, fiule, este chilia calugarului, in care sezand calugarul, pururea cheama milostivirea lui Dumnezeu.

Un frate oarecare sedea intr-um munte singur in liniste, fara galceava, postind; la care mergand un parinte din lavra Calamoschiei, l-a intrebat, zicand : spune-mi, frate, de atata vreme traind in singuratate, in acest munte, cu tacere si cu post, ce ai savarsit ? Si fratele i-a raspuns, zicand : mergi acum, avvo si dupa cinci zile sa vii la mine si atunci iti voi spune ce am savarsit, sezand aici in singuratate. Si asa a mers acel parinte, iar dupa ce s-au plinit cinci zile, iarasi a venit si l-a gasit raposat si in spatele lui o scrisoare scrisa asa : iarta-ma, frate, ca facandu-mi pravila, niciodata n-am lasat gandul si mintea mea pe pamant.

SPECIFICATII

Editura Doxologia
An aparitie 2009
Coperta Brosata
Dimensiuni 12 x 20 cm
Nr. pagini 328
Limba Romana
Cod 978-606-8117-10-2