Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cristina VREMES | Trilogia sexului ratacitor

0 opinii / Scrie o opinie
  • 37,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Cristina VREMES    |    Trilogia sexului ratacitor

HUMANITAS, 2019

Colectia Scriitori romani contemporani

||||

Motto:

When shall we three meet again?

In thunder, lightning, or in rain?

(Macbeth I, I)

Extras de la pp. 39-40

Dimineata, lumina fracturata, ca de biserica, intra prin scandurile stirbe ale tavanului. Camera era ingusta si inalta, cu o singura fereastra patrata acoperita de doua sindrile batute in cruce. Casa nu mai fusese locuita de ani de zile, de cand bunicul lui Lucian se stinsese. Pe peretele opus atarna portretul raposatului cu ochi cenusii, sapati adanc intr-un chip tulburat, de pustnic, primul lucru pe care bunica Mariana l-a vazut. Privirea acestuia o urmarea dintr-un ungher tacut. Langa usa era rezemat un ceaun manjit de funingine pe dinafara si lustruit pe dinauntru, a carui toarta se clatina in bataia curentului de afara. Peretii ingusti, captusiti cu lemn, pareau sa fie ai unui sicriu parasit. Zapada topita siroia din loc in loc in fire translucide, din tavan pana in podea, sau in ciucuri grasi desprinsi de pe barnele superioare de lemn. Aerul mortuar, umed al camerei raspundea pustietatii campiei.

Bunica Mariana se uita in tavan, de unde fire de praf cadeau din tencuiala scorojita si traversau fasiile de lumina, ca o ninsoare uscata, materializandu-se din obscuritate si imblanzind aerul sinistru. Facea op’spe si dupa se luau. Ca ea avea sap’spe tocma’ facuti, nici trei luni. Douaspe, cat are anu’, si mai putin trei, cat a trecut, uite, noua, cat mai ramane, ca nu mai era mult.

Nitel timp pana se dezmorteste si ne-om duce la Buzau, sa dea Lucian la maistru iconar, ca-i place in biserici, ii plac fumul si tamaia de cand era de-o schioapa si-i vedea pe iconari cocotati cu orele – cand coborau, aveau pete de vopsea sau cum i-o zice cand desenezi icoane pe pereti, uite ca nu stiu cum ii zice – asa, si-i vedea seriosi si concentrati pe lucrul lor, acolo, si el cum e serios si-i place munca, asta vrea sa faca, sa se suie pe pereti sa deseneze sfinti toata ziua.

SPECIFICATII

An aparitie 2019