Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Sorin LAVRIC | Decoct de femeie

0 opinii / Scrie o opinie
  • 31,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Sorin LAVRIC    |    Decoct de femeie

Ideea Europeana, 2019

||||

Extras din Nota lamuritoare

In urma cu cativa ani, in cursul unei discutii impinse pana la pragul exasperarii, Ion Papuc, un intelectual pe care nu sovai a-l considera unul dintre parintii mei spirituali, mi-a marturisit ca se indoieste ca as putea face o mistica a femeii imbinand speculatia cu literatura. Argumentul dansului era intreit: speculatia nu face casa buna cu mistica, mistica nu are drept tinta femeia, iar literatura nu are puncte comune cu mistica. Din indoiala dansului s-a nascut o ambitie a carei expresie e cartea de fata. In paginile ei, muchia rece a conceptelor se imbina cu tiparul primitor al plasmuirii literare, rezultatul fiind o viziune mistica. Altfel spus, cand intelectul manuind notiuni dupa calapod logic se insoteste cu imaginatia urzind portrete dupa capriciu subiectiv, deznodamantul este o unitate mistica. E totuna cu a spune ca rationamentul lucid, varsandu-se in trairea mistica, isi capata implinirea in fictiunea literara.

Bucuria de a-i dovedi lui Ion Papuc ca s-a inselat imi inspira hotararea de a-i dedica volumul. Daca nu m-ar fi contestat nu l-as fi scris. – Sorin Lavric

Extras din Prolog, de la p. 12

Schemele pe care le voi aplica sunt rodul unui elementar simt al observatiei, ceea ce inseamna ca la ele am ajuns urmarind rascolirea de defecte si calitati din care e urzita fandacsia feminina. Simpla inductie pe baza de observatie, atat si nimic mai mult.

Prima schema este gestus-motus-actus si se refera la clasificarea gesturilor unei femei in functie de ochiul care o priveste. Gestus trimite la suita de atitudini pe care le are in spatiul public, motus la miscarile ei in spatiul intim, pentru ca actus sa poarte asupra actelor la care ea ia parte in cursul relatiei cu unul dintre  cei trei zei carora, in virtutea naturii ei, isi inchina viata: barbatul, copilul sau Dumnezeu.

314 (1)

SPECIFICATII

An aparitie 2019