Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Athenee Palace de R.G. WALDECK

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

R.G. WALDECK
Athenee Palace 
HUMANITAS 2000, 2022
Cu o postfata de Ernest H. LATHAM, Jr.
Traducere din engleza de Ileana STURDZA
 

Extras din descrierea autoarei
Rosa G[oldsmith] Waldeck (1898-1982) – s-a nascut intr-o familie de bancheri evrei din Germania. In 1920 a obtinut titlul de doctor in sociologie la Universitatea din Heidelberg sub conducerea lui Alfred Weber. Dupa o viata aventuroasa, descrisa in Prelude to the Past: The Autobiography of a Woman (1934), s-a stabilit in SUA in primii ani ai deceniului al patrulea si a inceput o prodigioasa cariera jurnalistica si scriitoriceasca. Intre iunie 1940 si ianuarie 1941 a fost corespondenta a saptamanalului american Newsweek la Bucuresti, experienta care avea sa stea la baza romanului-reportaj Athenee Palace (1942).
Extras/ 1/ Scena romaneasca 
Motto/ 
Cand se va recunoaste oare in Europa ca natiunile nu au decat acel grad de libertate in sanul lor si intre ele pe care curajul lor il smulge lasitatii lor?
STENDHAL
Am sosit la Athenee Palace in vara anului 1940, in ziua cand a cazut Parisul. Era o zi caniculara si piata din fata hotelului era linistita. Numai fasia ingusta de umbra de sub marchiza aflata deasupra intrarii in hotel dadea o iluzie de racoare. In fata hotelului era un petec de verdeata marginit de gladiole rosii uriase, dar in jurul lui era o intindere mare de asfalt deasupra careia se profila doar un frumos cal de bronz cu un calaret tot de bronz, inaltat pe un soclu de granit rosu. Calaretul era Carol I, intemeietorul actualei dinastii a Romaniei. Asa cum erau asezati, calul si calaretul pareau gata sa sara peste grilaj drept in mijlocul palatului actualului rege Carol al II-lea.