Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Albert CAMUS | Vara

0 opinii / Scrie o opinie
  • 24,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Albert CAMUS    |    Vara

POLIROM, 2019

Traducere din limba franceza de Modest MORARIU

||||

Extras din capitolul Exilul Elenei

Mediterana are tragismul ei solar, altul decat al ceturilor. Sunt seri cand, pe mare, la poalele muntilor, noaptea cade peste curba desavarsita a vreunui golfulet si cand din apele tacute se inalta o plenitudine infricosata. In aceste locuri putem intelege ca grecii, atunci cand au ajuns la deznadejde, au ajuns intotdeauna prin frumusete si prin ceea ce este coplesitor in ea. In aceasta nefericire aurita, tragedia culmineaza! Timpul nostru, dimpotriva, si-a hranit deznadejdea din uraciune si zvarcoliri. Iata de ce Europa ar fi abjecta, daca durerea ar putea fi vreodata abjecta.

Noi am exilat frumusetea, grecii au pus mana pe arme pentru ea. Prima deosebire, dar care are obarsii adanci. Gandirea greceasca si-a facut intotdeauna metereze din ideea de limita. Ea n-a impins nimic pana la capat, nici sacrul, nici ratiunea, pentru ca n-a negat nimic, nici sacrul, nici ratiunea, ci a tinut seama de toate, echilibrand umbra cu lumina. Europa noastra, dimpotriva, avantata in cucerirea totalitatii, este fiica excesului. Ea neaga frumusetea, asa cum neaga tot ce nu proslaveste. Si, cu toate ca in chip diferit, proslaveste un singur lucru, si anume imperiul viitor al ratiunii. In nebunia ei, impinge tot mai departe limitele eterne si, numaidecat, obscure Erinii se abat asupra-i si o sfasie. Dar Nemesis vegheaza, zeita a masurii, nu a razbunarii. Toti cei care depasesc limita sunt pedepsiti de ea fara crutare.

Grecii, care s-au tot intrebat secole de-a randul ce anume este drept, n-ar putea intelege ideea noastra de dreptate. Echitatea, pentru ei, presupunea o limita, in timp ce intregul nostru continent se zbate in cautarea unei dreptati pe care o vrea totala.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din limba franceza de Modest MORARIU
An aparitie 2019