Icoana Sf. Mare Mucenic Pantelimon - Icoana cu foita de aur

Acul de aur si ochii Glorianei de Radu PARASCHIVESCU

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Radu PARASCHIVESCU

Acul de aur si ochii Glorianei

HUMANITAS, 2021

Pret 35,00 Lei

 

Extras/ Lamurire

„Viata este ceea ce ti se intampla in timp ce esti ocupat cu facutul altor planuri.” As fi pariat, ca multi altii, ca John Lennon este autorul butadei. Numai ca Lennon a preluat-o de la Allan Saunders, care a scris-o negru pe alb intr-un numar din ianuarie 1957 al publicatiei Reader’s Digest. Oricum insa, indiferent de autor, ideea de mai sus primeste din cand in cand confirmari din viata de zi cu zi. Pana la urma, e greu sa crezi ca poti fi arhitectul unic al zilelor tale. Orgoliul unei asemenea convingeri tradeaza o iubire de sine pandita de smintire.

E un truism sa spui ca viata fiecaruia dintre noi are, doua, trei sau mai multe macazuri. Mult mai interesant pare felul in care actioneaza acest schimbator de directie in scrierea unei carti. In intentia sau chiar in osatura ei. Am crezut destula vreme ca imaginea cartii care-l conduce pe scriitor e un ifos, un simptom al rasfatului creator.

Extras/ Partea intai – Ochiul se deschide/ Vesti la Sant Eustizio

„Cum sa va spun eu ca sa nu va umfle rasul, dragii mei? Intreba parintele Piergiuseppe Salvio. Pana azi, ati bagat cutitul doar in gatul porcului si al vitei. Al iepurelui si al mielului. De-acum incolo, o sa invatati sa-l bagati in om.”

Parlagiii si macelarii stransi in fata la Sant Eustazio se crucira, iar cativa schimbara priviri cu talc. Ce, Doamne iarta-ma, patise sfintia sa? Il batuse soarele in cap, sau ce altceva? Pesemne ca iesise in claustru dupa pranz si, molesit de vinul pe care-l daduse pe gat, adormise fara sa mai stie de el. Iar la ce prostii spunea, cine stie cat trasese la aghioase. Cum sa-l invete un slujitor al Domnului asa ceva pe omul de rand?