Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Colectionarul de sunete si alte proze

0 opinii / Scrie o opinie
  • 24,90 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Anton HOLBAN - Colectionarul de sunete si alte proze

CORINT BOOKS, 2016

Colectia Clasici ai literaturii romane

Prefata – Paul CERNAT

 

Extras/ Prefata

Nepot de sora al lui E. Lovinescu, moldovean imbibat de literatura si cultura franceza, Anton Holban (1902-1937) a fost cel mai compatibil cu sensibilitatea lui Marcel Proust dintre scriitorii nostri interbelici. Cota literara, onorabila inca din timpul vietii, i-a crescut constant in ultimele decenii. [...] In istoria literaturii romane de la origini pana in prezent, G. Calinescu – rezervat altminteri – considera „excelente” nuvelele Conversatii cu o moarta si Bunica se pregateste sa moara. Ultima era chiar elogiata drept „mica opera memorabila”  a autorului, ceea ce e perfect adevarat. Situat ca varsta intre Camil Petrescu si Mircea Eliade, Holban reprezinta, cum s-a observat adesea, o veriga de legatura intre mentalitatea lor. Dintru inceput, majoritatea criticilor l-au plasat in cadrul noii literaturi existentiale a epocii, alaturi de Eliade, Mihail Sebastan sau M. Blecher [...]. proza sa analitic-introspectiva  - „psihologista”, cu un termen utilizat frecvent in epoca – e pe ansamblu destul de omogena: un mare text autobiografic, cu sau fara masti, decupat in secvente mai ample (romane) sau mai reduse (nuvele, schite, povestiri, portrete, note de calatorie). Un „pseudojurnal”, pentru a relua formula aplicata, in 1978, celor mai intime insemnari ale sale.

Extras din debutul nuvelei/ Bunica se pregateste sa moara

Orasel de munte, cu livezi frumoase pe marginea strazilor. Un gard de lemn, in dosul lui o gradina mica cu brazi inalti, o casa mare, fastuoasa si, in spatele ei, copacii care coboara pana departe, la iaz: gospodaria bunicii.

Fereastra de la iatacul bunicii, ce familiara pentru totdeauna! Caci acolo si-a petrecut bunica cea mai mare parte din timp, cel putin de cand am inceput sa o examinez eu mai de aproape. Ea sta si acum cu ceasurile alaturi de lumina de afara, ca sa repare inepuizabil cearsafuri care abia se mai tin de atat de multa intrebuintare. Sau mai ales ceteste. [...]

SPECIFICATII

An aparitie 2016
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 240
Limba Romana
Cod 9786068723709