Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Zile cu Sfinti – sinaxare, insemnari, cantari, lecturi si ganduri filocalice pe luna ianuarie

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Zile cu Sfinti – sinaxare, insemnari, cantari, lecturi si ganduri filocalice pe luna ianuarie  |  Texte diortosite de Pr. Sever Negrescu. 

DOXOLOGIA – Iasi, 2018. 


Carte tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului TEOFAN – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. 


Extras din Prefata – Sete de sfintenie, semnata de TEOFAN – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Editura Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Doxologia, vine cu o noua carte inaintea cititorilor si traitorilor de Hristos, in ostoirea setei acestora de sfintenie.

Gandita ca un sprijin pe calea catre Dumnezeu, seria Zilelor cu Sfinti, inceputa odata cu Anul bisericesc (1 septembrie), se va intinde pe parcursul celor douasprezece luni ale anului, conferind valoare sfanta, indrazneala sfioasa si delicatete vizibila timpului.

Sfantul, dupa convingerea parintelui Dumitru Staniloae, a biruit timpul, reprezentand umanul purificat si anticipand zarile umanitatii desavarsite (Dogmatica, 1996, p. 187). Aceleasi coordonate si le propune volumul de fata, exprimandu-le si interpretandu-le.

Astazi, cand alergam dupa zile cu soare, dupa zile senine, dupa zile cu belsug, dupa zile indelungate, este bine sa traim, clipa de clipa, alaturi de Sfintii lui Dumnezeu. Un ecfonis din cultul Bisericii noastre enunta urmatorul adevar: Sfant esti Dumnezeul nostru si intru Sfinti Te odihnesti. Fiecare zi a anului (a vietii) trebuie traita intru odihna sinaxarelor, cantarilor, insemnarilor scripturistice si patristice, lecturilor, gandurilor filocalice.

Intr-un cuvant, ne aflam in fata unei aparitii editoriale deosebit de pretioasa si necesara.

O binecuvantam, sperand ca va fi odihna pentru cei ce au si deschidere pentru cei ce nu au, deocamdata, sete de sfintenie.

Extras din text – p. 7

1 ianuarie – Inceputul tuturor inceputurilor – Praznuirea Taierii-imprejur a Mantuitorului nostru Iisus Hristos si pomenirea Sfantului Parintelui nostru Vasile cel Mare

Odata cu inceputul fiecarui an, Sfintii Parinti au statornicit sa praznuim Ziua punerii numelui lui Iisus si Taierii-imprejur cea dupa Trup a Lui. Implinind Legea, Iisus Hristos a inlaturat randuiala trupeasca si a adus in lume o taiere imprejur nefacuta de mana, duhovniceasca, a Sfantului Botez.

Sfantul Vasile cel Mare s-a nascut in Cezareea Capadociei, din parinti instariti, Emilia si Vasile. In Atena a deprins retorica, filosofia, astronomia si toate celealte stiinte ale vremii. A fost episcop al Cezareei Capadociei aproape zece ani, atragandu-si cu vrednicie numirea de cel Mare. In slujbele bisericesti este portretizat astfel: albina Bisericii lui Hristos, care cu aacelasi ac aduna miere pentru dreptcredinciosi si inteapa pe eretici. Este cel dintai ierarh care a intemeiat azile si spitale in apropierea bisericilor, asezaminte care ii vor purta numele, vasiliade. Scrieri teologice, apologetice, ascetice, precum si Dumnezeiasca Liturghie incununeaza aceasta prezenta a Bisericii lui Iisus Hristos pe pamant.

La varsta de 49 de ani, in ziua de 1 ianuarie 379, plans de credinciosi si de necredinciosi, Vasile cel Mare s-a mutat la Domnul.

Insemnare

Luati aminte ca nu cumva cineva sa faca din voi o prada prin filosofie si prin desarta inselaciune din predania omeneasca, dupa stihiile lumii si nu dupa Hristos. Caci intru El locuieste trupeste toata deplinatatea dumnezeirii, si deplini sunteti voi intru El, Cel ce este Cap a toata Domnia si Stapania. Intru El ati fost taiati imprejur cu taiere’mprejur nefacuta de mana, , prin dezbracarea de trupul carnii intru taierea’mprejur a lui Hristos. Ingropati cu El prin botez, intru El ati si inviat prin credinta in lucrarea lui Dumnezeu Care L-a inviat pe El din morti. Iar pe voi, cei ce erati morti in gresalele voastre si in netaierea’mprejur a trupului vostru, v’a facut vii impreuna cu el, iertandu-va toate gresalele, stergand zapisul ce era asupra noastra, potrivnic noua prin oprelistile lui, pe care ni l-a luat din cale pironindu-l pe cruce; prin ea biruit-a El Incepatoriile si Stapaniile, dezbracandu-le si dandu-le’priveliste. (Coloseni 2, 8-15)

Cantare

Domnul tuturor rabda taiere imprejur

Si taie ca un Bun greselile muritorilor

Dand lumii, astazi, mantuire, iar

Ierarhul Ziditorului, purtatorul

De lumina si dumnezeiescul

Preot al lui Hristos, Vasile,

Se bucura intru cei de sus.

(Condac, Mineiul pe Ianuarie, ziua intai)

Lectura

din anul cel vechi au ramas doar tandari

pentru cel nou nu mi-am facut niciun plan

nicio promisiune.

nu voi fi mai buna

nu voi aduce acasa un caine fara adapost

nu voi da mai multi bani cersetorilor.

voi cauta ca de obicei

floarea nimicului

voi scrie despre mine si prietenii plecati

intr-un fel sau altul.


anul cel nou se va preface in si el in tandari

eu voi cobori inca o treapta

va ramane doar un calendar invechit

sa depuna marturie.


(aici am strivit hartia

am deschis fereastra

am tras o gura de aer de iarna

am constatat ca ceata e foarte deasa

si ca nimeni nu ma va gasi)

(Letitia Ilea, Anul cel nou


Ganduri filocalice

Eu vreau ca omul sa se impartaseasca de toate virtutile. Pentru aceasta, pune inceput la toata porunca lui Dumnezeu, in cea mai mare rabdare, cu toata dorirea sufletului si a trupului, defaimat si nemanios, impaciuitor si nerasplatind raului cu rau, neluand in seama caderile celorlalti. Nu te masura pe tine insuti, ci fii mai prejos decat toata faptura, in lepadarea de materie si de cele dupa trup, in osteneala razboiului, in discernamant, in curatia sufletului, in suferinte, inchizand mormantul ca si cand esti deja mort. (Avva Ioan Kolovos)



SPECIFICATII

An aparitie 2018