Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Sfantul Paisie Aghioritul. Marturii si minuni

0 opinii / Scrie o opinie
  • 22,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Antonis Macatunis, Kostas Pappas 

Sfantul Paisie Aghioritul. Marturii si minuni

Traducere de Radu C. Alexandru 

Editura Meteor Press, 2019

 

 

Oamenii veneau la sfantul Paisie, si vin si acum la mormantul sau, pentru ca este un sfant al vremurilor noastre, pe care credinciosii il simt aproape.  Dintotdeauna relatarile despre vietile sfintilor sunt o intarire duhovniceasca in viata Bisericii, caci reprezinta un model de viata demn de urmat de catre toti, si un indemn la adancire in modul crestin de existenta. Toate vietile sfintilor sunt bune si de folos pentru credinciosi, de la cele petrecute in vremurile de prigoana ale Imperiului Roman pana in zilele noastre. Dar sfintii care ne sunt contemporani si traiesc in aceste vremuri tulburi sunt de si mai mare folos, deoarece pot sa ne indrume in conditiile specifice ale vietii de azi. Caci cineva care este langa noi, traieste printre noi, este un exemplu direct pentru fiecare in parte, poate fi intrebat si ne poate da sfaturi, are un impact mult mai puternic.

Sfintii care traiesc in vremea noastra sunt proba sigura ca Dumnezeu nu ne-a parasit, are grija de noi in continuare, ne trimite modele de vietuire ca sprijin pentru viata noastra duhovniceasca. Ei sunt dovada ca Duhul lui Dumnezeu mai poate inca sa coboare printre noi, ca noi inca mai putem sa gasim modele despre cum sa traim o viata crestineasca. Din toate marturiile pe care le avem despre Sfantul Paisie, cel mai mult razbate simplitatea sa, dragostea pe care a avut-o pentru oameni, grija de a le fi mereu in preajma, de a-i ajuta in nevoile lor. Nu era nimic sofisticat la el, nu te simteai intimidat, asa cum ai adesea senzatia in preajma unor oameni de seama, care sunt cinstiti de semenii lor. Din contra, cei care il vizitau simteau o usurare si o bucurie in preajma lui. Arata o dragoste fara exceptie pentru toti cei care il vizitau.

Aceasta a fost harisma pe care a primit-o el din porunca de sus: "te vei lasa pe tine si te vei ocupa de lume." Parintele Paisie si-a dedicat viata mangaierii celor care il vizitau, punandu-i mereu pe ceilalti oameni mai presus de nevoile sale. Ii primea la chilia sa chiar obosit fiind si slabit, dupa nopti de priveghere, sau bolnav grav, pe patul de spital. Oamenii veneau la el pentru ca simteau ca primesc un ajutor real, ca necazurile lor sunt auzite si ca li se raspunde. "Impresionant era nu cum venea lumea la el, ci modul in care pleca avand un alt chip." Intr-adevar, intalnirea cu Sfantul Paisie putea fi transfiguratoare, oamenii se simteau alinati, isi gaseau linistea dar si rezolvarea problemelor lor.

Sursa: libris.ro