Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

SIlvia MARTON | „Republica de la Ploiesti” si inceputurile parlamentarismului in Romania

0 opinii / Scrie o opinie
  • 33,99 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ilvia MARTON    |    „Republica de la Ploiesti” si inceputurile parlamentarismului in Romania

HUMANITAS, 2016

Colectia Istorie, societate & civilizatie              

||||

Argument/ e x t r a s

„Republica de la Ploiesti” a intrat in limbajul comun ca un alt nume dat esecului comic, grandomaniei asociate unui proiect pueril si nepotrivirii mijloacelor cu scopul idealizat. Nu este usor sa trecem peste abordarea tragicomica a acestei miscari, iremediabil sortita esecului.

Evenimentul in sine nu are nimic eroic. Din perspectiva istorica insa, este important daca este integrat in contextul miscarilor antidinastice. El ne spune cate ceva despre un anumit republicanism si despre ce inseamna „sa fii democrat” in anii 1860-1870. Este un episod important pentru constituirea parlamentarismului si pentru instaurarea mecanismelor sale cheie. El explica si natura regimului politic din primii ani ai monarhiei constitutionale.

Nu derularea propriu-zisa a evenimentului este semnificativa, desi acest volum va relua momentele sale principale, bine cunoscute deja.  Importanta sa nu rezida in descoperirea unor fapte sau a unor actori ignorati pana acum, ceea ce ar arunca alta lumina asupra derularii intrigii politice – nu-mi propun nicidecum acest lucru. Interpretarile formulate in parlament si in presa de catre diferitii actori ai vremii dau intreaga masura a evenimentului. Daca il reducem la actiunile din 8 august 1870, episodul poate fi cu greu eliberat din registrul comic in care l-a fixat Caragiale cu ironia sa usturatoare (mai ales in in schita Boborul!, din 1896, si in piesa Conu Leonida fata cu reactiunea din 1880).

SPECIFICATII

An aparitie 2016
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 312
Limba Romana
Cod 978-973-50-5160-0