Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Seriile medalistice „Les hommes illustres du siècle de Louis XIV” si „Les réformateurs de l’Église” ale gravorului Jean Dassier în colectia numismatica a Muzeului Bucovinei din Suceava

0 opinii / Scrie o opinie
  • 47,50 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Monica DEJAN

Seriile medalistice „Les hommes illustres du siècle de Louis XIV” si „Les réformateurs de l’Église” ale gravorului Jean Dassier în colectia numismatica a Muzeului Bucovinei din Suceava

Editura Karl A. Romstorfer, 2016 

 

 

 

Extras/ Introducere

Adunata pe parcursul anilor, colectia numismatica a Muzeului Bucovinei din Suceava pastreaza un numeros patrimoniu. Din pacate, trecerea a doua razboaie mondiale, la care se adauga desele mutari ale sediului muzeului in primele decenii ale existentei sale, au facut ca multe informatii despre obiecte sa se piarda, astazi fiind imposibil de dovedit provenienta unora dintre acestea. In plus, statutul de colectie particulara a unei societati nu obliga proprietarul la o inventariere riguroasa, care s-a realizat abia in anii ’70 ai secolului trecut.

Colectia numismatica a Muzeului Bucovinei din Suceeava pastreaza doua serii medalistice realizate in primele trei decenii ale secolului XVIII de catre gravorul Jean Dassier (1676-1763).

Provenind dintr-o familie cu vechi traditii in arta medaliei, Dassier si-a desfasurat activitatea ca maestru monetar al Monetariei din Geneva. Faima internationala i-a fost adusa de o serie de emisiuni medalistice dintre care doua, din pacate incomplete, se gasesc si la Suceava: „Les hommes illustres du siecle de Louis XIV” si „Les reformateurs de l’Eglise”. Prima dintre ele a fost realizata intre anii 1723-1724 si contine 73 de portrete de personalitati care au anul mortii „in secolul domniei lui Ludovic XIV”, adica in secolul XVII (colectia noastra are doar 36 de exemplare, cateva in dublu exemplar).