Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Romanii. Stigmat etnic, patrii imaginare – O cautare istorica de Ovidiu PECICAN

0 opinii / Scrie o opinie
  • 59,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ovidiu PECICAN

Romanii. Stigmat etnic, patrii imaginare – O cautare istorica

HUMANITAS, 2022

 

 

Extras/ Cuvant inainte

In felul ei, cartea de fata este o oglinda. Dintr-un alt unghi de vedere, ea apare, fara indoiala, ca o naratiune de aventuri. Cu toate aestea, nimic din ce este aici nu apartine fictiunii, desi fictiunea joaca un mare rol in toate desfasurarile care urmeaza. Nu ar trebui totusi sa se inteleaga ca autorul si-a propus in paginile de fata sa repete experienta lui Truman Capote din Cu sange rece. Nu acest tip de roman nonfictional poate fi gasit intre aceste coperte. Si nici despre o proza de factura Stapanului inelelor, unde totul este vraja a imaginarului, nu e vorba.

Cu putin timp in urma socoteam ca manuscrisul care statea la baza cartii mele era o simpla colectie de fragmente din cronici, rapoarte administrative, note marginale si cateva documente. Tiparit astfel, el s-ar fi oferit in exclusivitate specialistilor, cu morga si cu ifosele cuvenite.

Astazi el a luat infatisarea unei aventuri personale veritabile povestite pas cu pas, chiar daca nu si cu toate detaliile. Vorbind despre cautarea unor raspunsuri la intrebari despre scrisul unor carturari uitati din Evul Mediu, protagonistul lui a ajuns pe neasteptate – ca in O mie si una de nopti, capodopera ce da tiparul pentru atatea romane fictionale precum Numele trandafirului de Umberto Eco sau Codul lui Da Vinci de Dan Brown – intr-o gradina borgesiana a potecilor care se bifurca.