DESCRIERE
Preot Profesor Vasile PAVALEANU | Viata Cuviosului Parinte Justin PARVU
DOXOLOGIA – Iasi, 2024
Volumul al II-lea: 1964 – 1991, Din slava in slava
Carte tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
||||
Extras din capitolul IV, Urmarirea parintelui in primii ani dupa eliberare
Orice detinut politic era intr-o stricta evidenta si o permanenta urmarire, pentru a nu se organiza din nou in baza unor idealuri nationale, religioase sau politice pe care le-a avut inainte de arestare si pentru a nu transmite ceva spre „Europa libera” sau „Vocea Americii” impotriva regimului, de-acum puternic instaurat.
Urmarirea nu se facea doar prin simpla chemare din cand in cand la militie sau la securitate.
Sistemul informational de urmarire a Parintelui Justin a fost pregatit cu migala si construit profesionist inainte ca el sa ajunga in satul natal si la casa parinteasca. Dupa ajungere acasa, aceasta supervizare a „acomodarii” in noua etapa postdetentie si a respectarii declaratiei date a avut doua etape: o prima etapa s-a desfasurat prin oameni „straini”, necunoscuti familiei si in satul natal, iar cea de a doua etapa prin oameni din sat sau chiar rude, care puteau avea acces in preajma Parintelui si a familiei sale.
Prima faza a urmaririi noului venit de dupa gratii s-a facut prin asa-zisii oameni „straini”, prin profitarea organelor de securitate de cutum existenta in satul de sub poalele trecatorii Petru Voda, a „primirii de oaspeti” (Evrei 13, 9) sau a gazduirii trecatorilor peste noapte. Aceasta deschidere si virtute crestineasca o aveau mai multi gospodari din zona. Era dovada unei bunatati si iubiri de a primi in casa si a ospata pe trecatori, caci pe atunci nu erau nici hanuri, nici pensiuni si nici mijloace de transport la orice ora din zi. Cu atat mai mult parintii Parintelui si, mai apoi, sora sa, avand casa sub munte, au avut mereu usa deschisa si ospitalitatea lor era cunoscuta pana departe.