Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

O istorie a literaturii romane pe unde scurte 1960-2000

0 opinii / Scrie o opinie
  • 61,66 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

O istorie a literaturii romane pe unde scurte, 1960-2000, de Monica Lovinescu - carti critica literara Libraria Bizantina

Cu umorul, lucrurile se complica. Nu ca diversii responsabili culturali n-ar vrea sa vada nascandu-se o literatura de umor privind trecutul si numai trecutul. Dar, in acelasi timp, ideologia comunista nu admite decat un umor ofensiv, dirijat, aspru, fioros. Umorul insa nu se poate dezvolta cu biciul alaturi; s-ar spune ca are nevoie – chiar atunci cand este ofensiv – de o anumita zona de gratuitate, de disponibilitate si, pana la urma, de existenţa unei bune dispoziţii iniţiale: categorii de nein talnit intr-un astfel de regim. Indemnul la ras nu provoaca rasul, il anuleaza cele mai adesea. Asa incat, chiar in cazul in care rasul este incurajat oficial, el ingheaţa pe buze, transformandu-se, inainte de a se fi nascut, intr-o satira rece, laborioasa, didactica. Aceasta, in ce priveste trecutul. Rasul mai este recomandat si pentru evenimente actuale, cu condiţia ca ele sa se petreaca la „imperialisti“. Intenţia politica, pedagogica, il curma si de data aceasta.

Pentru prezentul local, el este, bineinţeles, interzis, acordandu-se dreptul doar la mici impunsaturi pentru metehne cu totul secundare. Impunsatura poate sa provoace iritare, in orice caz nu voie buna. „Acolo unde rasul este interzis – scrie Eugen Ionescu in Notes et contre-notes – se cladesc inchisori si iau fiinţa lagare de concentrare“. Realismul socialist este o doctrina vaga, dar eminamente serioasa, plictisul si cenusiul fiind trasaturile sale dominante. Intr-un astfel de spaţiu, delimitat dintr-o parte de lagarul de concentrare, din alta de moralizarea didactica si de optimismul vigilent, rasul se stinge. De aceea, comunistii il cauta in trecut, si cred ca l-au gasit la Caragiale; fara sa-si dea seama, poate, ca recunosc astfel tocmai diferenţa intre regimul politic de pe vre mea dramaturgului, care – oricat de hulit ar fi acum – ii oferea intreaga libertate de a rade de toţi si de toate, intr-un fel de hohot revarsat, si regimul de azi, in care teroarea face de negandit cea mai slaba critica, cel mai mic suras.

SPECIFICATII

An aparitie 2014
Nr. pagini 576
Limba Romana
Cod 978-973-50-4329-2