Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Noam CHOMSKY - Cum merge lumea

0 opinii / Scrie o opinie
  • 60,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Noam CHOMSKY - Cum merge lumea

Editura Curtea Veche, 2020

Editor Arthur NAIMAN

Interviuri de David BARSAMIAN

Prefata la editia romaneasca de Paul Gabriel SANDU si Diana MARGARIT

Traducere din engleza de Paul Gabriel SANDU

 

Extras/ Timorul de Est (pp. 388-389)

Jose Ramos-Horta si episcopul Carlos Belo din Timorul de Est, care s-au luptat cu inflacarare pentru o cauza aproape pierduta, au fost onorati cu Premiul Nobel pentru Pace in 1996. Aveti vreun comentariu de facut pe aceasta tema?

Ceea ce au facut ei a fost un lucru grozav, iar faptul ca au primit premiul e minunat. Jose Ramos-Horta imi este prieten de doauzeci de ani. Nu i-am vazut inca discursul oficial, dar l-am intalnit la Sao Paulo. A declarat atunci, in mod public, ca premiul ar fi trebuit sa ii fie acordat lui Xanana Gusmao, liderul rezistentei impotriva agresiunii indoneziene, care fusese aruncat intr-o inchisoare indoneziana in 1992 [iar mai tarziu a devenit presedinte si prim-ministru al Timorului de Est independent].

Recunoasterea efortului sau este foarte importanta – sau va fi, daca o putem transforma in ceva. Mass-media de larga circulatie va incerca sa faca uitat acest efort cat mai repede posibil. Va aplauda scurt, din politete, apoi va uita cu totul de eveniment. Daca se intampla asta, va fi vina noastra si numai a noastra.

Chiar acum, Clinton intentioneaza sa trimita arme in Indonezia. Si chiar va face lucrul acesta, daca nu vor exista reactii vehemente din partea opiniei publice. Premiul Nobel pentru Pace ofera o oportunitate excelenta pentru oamenii carora chiar le pasa de soarta catorva sute de mii de oameni. Dar ei au nevoie si de sprijinul nostru.

SPECIFICATII

An aparitie 2020