Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Neven SESARDIC | Cand ratiunea pleaca in vacanta: Filozofii in politica

0 opinii / Scrie o opinie
  • 42,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Neven SESARDIC    |    Cand ratiunea pleaca in vacanta: Filozofii in politica

HUMANITAS, 2018

Traducere din engleza de S.G. DRAGAN

||||

Extras din prezentarea autorului

Neven Sesardic (n. 1949) este preocupat in special de filozofia stiintei, cu accent pe stiintele biologice si ale mintii. Dupa ce in perioada 1977-1989 a fost lector de filozofie la Universitatea din Zagreb, unde s-a remarcat prin desele dispute cu marxismul, dupa 1989 a beneficiat de burse  la prestigioase universitati occidentale, predand apoi la diverse universitati din Europa, Japonia si SUA. Este membru al Asociatiei Americane de Filozofie (APA). A publicat volumele Marxian Utopia? (in colaborare cu Domenico Settembrini), 1985; Making Sense of Heritability, 2005; When Reason Goes on Holiday: Philosphers in Politics, 2016. De asemenea a publicat numeroase articole in reviste de filozofie prestigioase.

Motto:

Este curios cum cele mai inalte inzestrari intelectuale coexista uneori cu incapacitatea de a pricepe anumite realitati simple, de care isi poate da seama si un imbecil. – E.T. Jaynes

Extras din capitolul Einstein si Goedel: Marile spirite bat campii la fel

Iata ce spunea Einstein in 1929, la cea de-a cincea aniversare a mortii lui Lenin: „Admir in Lenin pe omul care si-a pus intreaga energie in slujba infaptuirii dreptatii, cu sacrificiul propriei persoane. Metoda lui nu o consider utilizabila. Dar un lucru e sigur: Oamenii ca el sunt ocrotitorii si reformatorii constiintei omenirii” (apud Grundmann 2005, 253).

Observati ca singurul lucru pe care Einstein il spune despre metoda leninista este ca nu o considera „utilizabila” [in engleza, practicable – n. tr.]. Cuvantul german folosit de Einstein este zweckmaessig, care literalmente inseamna „adecvata scopului”, oportuna. Asadar singura sa critica la adresa metodei leniniste era ca nu si-ar atinge scopul. Nici o condamnare sau dezaprobare morala a metodei ca atare, nici macar vreo aluzie la faptul ca era criticata de multi ca fiind foarte imorala. (Daca am sti despre un politician ca a ucis mii de oameni inocenti pentru a-si atinge scopul, in mod normal nu am obiecta doar ca metodele sale au fost inoportune, „nepotrivite scopului”.) [...]

Drept ilustrare [pentru caracaterul criminal, genocidar al politicii leniniste – n.n. LB] citez o declaratie a lui Martin Latsis, inalt oficial al CEKA (politia politica sovietica), emisa si larg difuzata in 1918:

Noi suntem pe cale de a starpi burghezia ca clasa. In cursul anchetei nu cautati probe ca acuzatul a actionat sau vorbit impotriva regimului sovietic. Prima intrebare pe care trebuie sa i-o puneti este carei clase ii apartine, ce i-au fost parintii si bunicii, cum a fost crescut, ce educatie sau profesie si-a insusit. Aceste intrebari trebuie sa pecetluiasca soarta acuzatului (Melgunov 1924, 45; s.m.).

SPECIFICATII

Traducere Traducere din engleza de S.G. DRAGAN
An aparitie 2018