Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Czeslaw MILOSZ | Gandirea captiva

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Czeslaw MILOSZ    |    Gandirea captiva

HUMANITAS, 2008, 2017

Colectia 12 carti despre lumea in care traim

Traducere din polona de Constantin GEAMBASU

Postfata de Wlodzimierz BOLECKI

||||

VIII Dusmanul poporului – Omul/ e x t r a s

Oricine citeste enunturile publice ale lui Alfa, Beta, Gamma sau Delta va spune: iata-i pe cei fideli. Adevarul este insa mai complex. Ei sunt victime, mai mult sau mai putin constiente, ale situatiei istorice. Constiinta nu-i ajuta sa se elibereze din stransoare. Dimpotriva, tocmai ea creeaza chingile. Cel mult, ea le poate asigura desfatarea Ketmanului. Niciodata nu s-a intamplat o asemenea inrobire prin constiinta ca in secolul XX. Chiar si generatia mea a fost invatata la scoala ca ratiunea este pusa in slujba dobandirii libertatii.

In democratiile populare, lupta se duce pentru puterea spiritului. Omul trebuie determinat sa inteleaga. Cine va intelege va accepta. Cine sunt dusmanii noului regim? Sunt cei care nu inteleg. Nu inteleg, fie pentru ca intelectul lor nu lucreaza suficient, fie pentru ca lucreaza prost.

In orice capitala din Europa Centrala si de Est, pana noaptea tarziu ferestrele din cladirea Comitetului Central sunt luminate. Acolo, in spatele birourilor, stau oameni priceputi in scrierile lui Marx, Engels, Lenin si Stalin. O parte importanta a muncii lor este sa determine pozitiile adversarului. Pe masura ce situatia se schimba, comandamentul armatei infige noi stegulete pe harta campului de lupta. Informatiile din diferite tari servesc comandamentului superior de la Moscova la stabilirea strategiei generale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SPECIFICATII

An aparitie 2008, 2017