Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Masa de Jim BAGGOTT

0 opinii / Scrie o opinie
  • 42,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Jim BAGGOTT
Masa
Incercarea de a intelege materia, de la atomii grecilor la campurilor cuantice
HUMANITAS, 2021
Traducere din engleza de Vlad ZOGRAFI
Pret 42,00 Lei

 

Extras/ Prefata
Dintotdeauna visul filozofilor a fost ca intreaga materie sa fie alcatuita dintr-un singur tip fundamental de particula... – Paul Dirac
Pare atat de simplu.
Stai asezat aici, ctind cartea asta. Poate ca e un exemplar cartonat, unul brosat sau o editie electronica pe tableta sau e-reader. Nu conteaza. Indiferent ce tii in maini, putem fi siguri ca e alcatuit dintr-un tip oarecare de material: hartie, carton, plastic, continand eventual minuscule componente electronice din metal sau placi cu circuite imprimate. Indiferent ce e, o numim materie sau substanta materiala. Are o proprietate caracteristica numita consistenta. Are masa. 
Dar, de fapt, ce este materia? Invatam la scoala la orele de stiinte ca materia nu e continua, ci discreta. Dupa cum au intuit unii filozofi greci din Antichitate cu aproape doua mii cinci sute de ani in urma, materia e formata din „bucati”. Cautand pe internet, aflam ca hartia se fabrica prin presarea laolalta a fibrelor umede de pasta vegetala. Pasta vegetala are o structura interna alcatuita din molecule (cum e celuloza), iar moleculele, la randul lor, sunt alcatuite din atomi (carbon, oxigen, hidrogen). Aflam apoi ca atomii constau in principal in spatiu gol, cu un mic nucleu central format din protoni si neutroni, in jurul carora orbiteaza electroni.
Ai aflat pesemne si ca protonii si neutronii nu sunt ultimul cuvant in aceasta privinta.