Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

KENKO | TSUREZUREGUSA – Insemnari din ceasuri de zabava. Eseuri budiste

0 opinii / Scrie o opinie
  • 35,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

KENKO    |    TSUREZUREGUSA – Insemnari din ceasuri de zabava. Eseuri budiste

HUMANITAS, 2015

Colectia NIPPONICA

Traducere din engleza de Dana-Ligia ILIN dupa editia lui Donald KEENE

Prefata si note de Donald KEENE

Cuvant inainte de W.M. Theodore de BARY

||||

Extras – 117, p. 117

Sunt sapte soiuri de oameni pe care nu-i bine sa ti-i faci prieteni. Primul este omul cu o pozitie inalta; al doilea, omul tanar; al treilea, omul cu trup voinic, care n-a aflat niciodata ce-i boala; al patrulea, omul care iubeste bautura; al cincilea, osteanul aprig; al saselea, mincinosul; al saptelea, carpanosul.

Cu trei feluri de oameni e bine sa te imprietenesti. Mai intai e prietenul care iti daruieste lucruri; in al doilea rand, un doctor; in al treilea rand, prietenul intelept.

Extras – 122, p. 122

Cea mai importanta implinire a unui om este cunoasterea clasicilor si a invataturilor inteleptilor. Mai apoi vine scrisul; chiar daca un om nu pune pe primul loc studierea acestei arte, trebuie sa o invete, caci il va ajuta la invatatura. Apoi trebuie sa studieze medicina. Cunoasterea medicinei e neaparat trebuincioasa pentru a-ti pastra sanatatea, a-i ajuta pe altii si a-ti indeplini indatoririle de loialitate si pietate filiala. Apoi, tragerea cu arcul si calaritul merita, cu siguranta, sa li se acorde atentie, caci se afla printre Cele Sase Arte*. Cunoasterea literelor, armelor si medicinei este cu adevarat esentiala. Despre nici un om care studiaza aceste arte nu se poate spune ca este un pierde-vara.

Apoi, de vreme ce alimentele il hranesc pe om precum Cerul insusi, a sti sa gateasca mancare gustoasa trebuie sa fie considerat un lucru foarte pretios la un om. Apoi vine indemanarea manuala, care are nenumarate foloase.

Cat despre alte lucruri, prea multe talente sunt stanjenitoare pentru omul nobil. Iscusinta la poezie si muzica, amandoua arte nobile, a fost intotdeauna pretuita de carmuitori si supusi, deopotriva, dar se pare ca in zilele noastre e lasata deoparte cand vine vorba de mijloacele de carmuire a tarii. Aurul este cel mai de pret dintre metale, dar nu se poate asemui cu fierul, in numeroasele lui folosinte.

*) Cele Sase Arte erau ritualurile, muzica, tragerea cu arcul, calaria, caligrafia si matematica.

SPECIFICATII

Traducere Traducere din engleza de Dana-Ligia ILIN dupa editia lui Donald KEENE
An aparitie 2015