Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ion VALJAN - Cu glasul timpului. Amintiri

0 opinii / Scrie o opinie
  • 37,57 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ion VALJAN - Cu glasul timpului. Amintiri 

HUMANITAS VINTAGE, 2013

Cuvant inainte de Serban CIOCULESCU

Text stabilit, editie ingrijita, note si Epilog de Micaela GULEA

 

Extras/ pp. 181-182

Alexandru Marghiloman e, de netagaduit, un orator de mare clasa. Nu l-am auzit niciodata pledand. Mi se spune ca la bara atinge aceeasi inaltime ca la tribuna publica si, daca n-ar fi peste masura de bogat, ar putea fi unul dintre cei mai straluciti avocati ai timpului. Am prilejul sa-l ascult la intrunirile publice. E un gen cu totul deosebit. As putea spune distinctia in actiune. Fraza lucrata atent, ingrijit, cizelat, o tinuta aristocratica totala, care se observa in felul de a gandi, de a judeca, in felul in care isi exteriorizeaza spiritualitatea. O inclinare organca de a se feri de tot ce e comun, banal sau vulgar. Dar o inclinare excesiva. Isi trimite camasile pentru a fi spalate si calcate la Londra. Pare ca-si trimite si frazele acolo, asa sunt de frumos calcate.

Ceea ce m-a izbit de cate ori l-am ascultat pe Alexandru Marghiloman a fost o nazuinta obositoare de a se arata un perfect gentleman. Vrea sa para un lord englez care a parasit pentru moment cursele de cai din Epsom, grajdurile sale vestite sau o partida de golf, spre a solicita in stilul cel mai academic sufragiile multimii de pe domeniile sale. Chiar atunci cand incearca sa vibreze, are ceva rigid si mecanizat in atitudine. Nu poate incalzi intrunirea publica si nici nu-si da silinta.

Oricum insa, in amosfera de astazi plina de strigatele saltimbancilor si ale istrionilor, in politica interna in care ne asurzeste urletul agentului electoral ragusit de tutun si betie, aparitia lui Marghiloman la tribuna, dominand cu prestigiul lui vugaritatea si ignoranta , este o lectie minunata de civism luminat, de talent si de tinuta morala. Alexandru Marghiloman nu este nici el un orator de mase, dar este un mare orator.

SPECIFICATII

An aparitie 2013