Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ioan BURLACU - Naravuri si obiceiuri domnesti in epoca fanariota

0 opinii / Scrie o opinie
  • 46,50 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

Ioan BURLACU - Naravuri si obiceiuri domnesti in epoca fanariota

Muzeul Brailei „Carol I” – Editura Istros, Braila – 2016

 

Extras/ p. 91

Se pare ca Nicolae Mavrocordat, temandu-se ca nu cumva Stefan Cantacuzino, fostul domn al Tarii Romanesti (1714-1716) sa se intoarca pe tron, a platit Inaltei Porti o suma considerabila de bani, pentru a obtine uciderea acestuia. Drept urmare, in noaptea de 6 spre 7 iunie 1716, otomanii i-au executat la Istanbul, prin spanzurare, pe Stefan Cantacuzino, pe tatal acestuia, Stolnicul Constantin Cantacuzino si pe ginerele fostului domn, Radu Dudescu: „Cheltuindu peste o mie de pungi de bani, a reusitu a perde pe Stefanu Voda, pe Mihaiu (corect: Constantin – I.B.) Cantacuzino si pe ginerile acestuia Radu Dudescu...”

Se poate vorbi de lasitatea domnului, care, la 24 august/ 4 septembrie 1716, la simplul zvon ca vin „nemtii”, a lasat Bucurestiul fara aparare, fugind in localitatea Odaia (astazi Daia), in apropiere de Giurgiu, unde a baut pentru a capata curaj.

 Extras/ p. 92

[...] Asijderea, domnul a poruncit sa fie ucis cu bestialitate si boierul Brezoianu, la 10 septembrie 1716: „... acolo (la fantana lui Radu Voda – I.B.) a pus sa fie taiat in bucati un mare boier numit Brezoianu sub cuvant ca in timpul lipsei lui (Mavrocordat se refugiase la sud de Dunare, deoarece se zvonise ca armata austriaca se indreapta spre Bucuresti – I.B.) s-a adunat la mitropolie cu alti boieri pentru a fi ales domn”. (Realitatea este ca domnul a hotarat pedepsirea mai multor boieri, pe motiv ca acestia trecusera de partea austriecilor. Barbu Balaceanu, Ion Brezoianu si Lupu Costachi au fost decapitati, iar mitropolitul Antim Ivireanu, caterisit si trimis in surghiun la Muntele Sinai, moare pe drum, fiind, se pare, inecat de garda otomana care-l insotea, in raul Tundja, un afluent al Maritei.

SPECIFICATII

An aparitie 2016