Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare 1497 de Liviu CIMPEANU

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,90 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Liviu CIMPEANU

Cruciada impotriva lui Stefan cel Mare 1497

Editura Humanitas, 2022

 

 

Victoria moldovenilor de la Codrii Cosminului sta la loc de cinste in paginile manualelor de scoala. Azi stim cu totii cum taranii din oastea lui Stefan cel Mare au taiat copacii si i-au doborat asupra armatei de cavaleri in armuri grele a regelui Ioan Albert. Cum apoi locul a fost arat cu trufasii nobili poloni prinsi in jug. Inca o victorie a marelui voievod asupra unui vecin mai mare si mai puternic!

In urma cu cativa ani, medievistul Liviu Cimpeanu descoperea in Arhiva Secreta de Stat a Mostenirii Culturale Prusace manuscrisele lui Liborius Nacker, secretarul general al Ordinului Teuton, cuprinzand Jurnalul de campanie al cavalerilor teutoni care l-au insotit pe regele polon. Acest document esential ramasese necunoscut istoricilor nostri. El este o piatra de hotar in cercetarea epocii lui Stefan cel Mare pentru istoricii de azi si de maine; urmeaza sa fie publicat, in editie critica si analitica, la Humanitas.

Volumul de fata povesteste si explica, pentru un public mai larg, nu doar campania din 1497 si batalia decisiva, ci si intregul sir de evenimente, pornind chiar dinainte de domnia lui Stefan, care a condus la aceasta lupta, intr-un amplu tablou dramatic al Evului Mediu tarziu din aceasta parte a Europei. Pe langa Jurnalul lui Liborius Nacker, analiza se bazeaza pe izvoare moldovenesti, muntene, polone, otomane, ungare, occidentale, din care reiese urzeala de relatii politice si militare din Europa rasariteana a secolului al xv-lea. Pana la sfarsit, cititorul va fi uimit sa afle ca la Codrii Cosminului, alaturi de armata profesionista a lui Stefan cel Mare, au luptat trupe otomane si tatare, intr-o alianta care cuprindea si Muntenia, Rusia si Ungaria, iar inamicii sai au fost Polonia, Lituania si Ordinul Teuton. Aceste aliante se vor mentine in anii urmatori; razboiul a continuat pana la moartea voievodului Moldovei.

Sursa: libris.ro