Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Intre Napoleon si Alexandru I de Armand GOSU

0 opinii / Scrie o opinie
  • 59,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Armand GOSU

Intre Napoleon si Alexandru I

Contextul international al anexarii Basarabiei

POLIROM, 2022

Colectia Historia – coordonata de Mihai-Razvan UNGUREANU

Edeitia a II-a revazuta si adaugita

 

Extras/ Cuvant-inainte

Prabusirea Imperiului Rus a permis aparitia, chiar daca pentru scurt timp, a unui stat independent, Ucraina, ce despartea Basarabia de Rusia. Iar, in timpul Primului Razboi Mondial, dorinta Puterilor Centrale de a nu umili Romania, care ceruse incetarea ostilitatilor si incheierea pacii, a determinat mai ales Berlinul sa ofere Bucurestiului Basarabia, drept compensatie pentru anexarea Dobrogei de catre Bulgaria. Principiul „teritoriului de compensatie” a functionat de aceasta data in favoarea Romaniei.

Si, din nou, contextul international a fost cel care, in 1939-1940, l-a determinat pe Hitler sa accepte cedarea Basarabiei in zona de interes a lui Stalin. [...]

Dezmembrarea jumatatii de Moldova dintre Prut si Nistru si impartirea ei de catre Stalin intre nou-infiintata Moldova sovietica si Ucraina sovietica duc la disparitia conceptului geografic de Basarabia. „Problema basarabeana” devine din acest moment o „problema moldoveneasca”. Dupa prabusirea URSS, Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca se transforma in Republica Moldova, stat a carui viabilitate a fost adesea pusa sub semnul intrebarii de catre diversi politicieni si comentatori de la Bucuresti.