Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

In infernul de la Stalingrad. Marturii ale soldatilor germani de Reinhold BUSCH

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:SC_004927
  • Editura: Corint
  • 45,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Reinhold BUSCH 

In infernul de la Stalingrad. Marturii ale soldatilor germani

Corint ISTORIE, 2021
Traducere din limba engleza de Anca Irina IONESCU
Cuvant-inainte de Roger MOORHOUSE
Pret 45,00 Lei

 

Extras/ Cuvant-inainte
In mod neobisnuit, semnficatia luptei de la Stalingrad a fost cat se poate de clara inca de atunci. Pentru sovietici, apararea Stalingradului avea o valoare nu numai strategica, ci si simbolica. Situat pe malul drept al marelui fluviu Volga, unul dintre cele mai formidabile obstacole naturale din Rusia, Stalingradul controla accesul spre Caucazul bogat in petrol si, pe langa aceasta, mai purta si numele lui Stalin. Asadar, fie si numai din ratiuni de propaganda, capitularea orasului era inacceptabila. 
Batalia pentru Stalingrad avea si o profunda semnificatie militara. Daca in cele doua veri precedente, Armata Rosie se straduise sa-si insuseasca doctrina germana a razboiului-fulger, la Stalingrad a lansat propriul Blitzkrieg, trimitand coloanele de blindate adanc in spatele fortelor Axei si lovind flancurile mai slab aparate ale pungii – acolo unde linia era aparata de italieni, unguri si romani – reusind sa inchida Armata 6 germana intr-un cleste si asediindu-i in mod eficient pe asediatori. A fost o rasturnare de situatie uluitoare, care demonstra in mod categoric adevarul declaratiei optimiste a lui Stalin din iulie 1941.
Si germanii erau perfect constienti de importanta Stalingradului. Orasul era situat la limita marcata de apa pentru expansiunea Axei, si pierderea lui prevestea inceputul unui reflux care, cu putine intreruperi, avea sa poarte fortele sovietice pana la Berlin. Iar pierderea accesului spre Caucaz, asociata cu aceasta infrangere a fost, de asemenea, o lovitura foarte grea caci Hitler nu mai putea ajunge la campurile petrolifere sovietice vitale de la Baku, Maikop si Groznii.