Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Thierry WOLTON | O istorie mondiala a comunismului. Victimele – Incercare de investigatie istorica

0 opinii / Scrie o opinie
  • 149,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Thierry WOLTON    |    O istorie mondiala a comunismului. Victimele – Incercare de investigatie istorica

Volumul II – Cand moare corul. Victimele

HUMANITAS, 2019

Cu o prefata a autorului la editia romaneasca

Traducere din franceza de Wilhelm TAUWINKL, Mariana PIROTEALA, Elena CIOCOIU, Adina COBUZ, Emanoil MARCU si Vlad RUSSO

||||

Motto:

Adevarata tragedie nu este atunci cand moare eroul,

Ci atunci cand moare corul.

Iosif Brodski

(discurs rostit cu ocazia decernarii Premiului Nobel pentru Literatura, 1987)

Cuvant inainte – De nedescris, de neconceput/ e x t r a s

Cititorule, inchide ochii. Auzi un zgomot de roti? Trec vagon-zak-urile. Trec „roscovanele”, in orice minut din zi si din noapte, in orice zi din an. Si, iata, se aude plescait de apa: trec slepurile cu detinuti. Si, iata, huruie motoarele dubelor. Tot timpul debarca, imbarca ori transbordeaza pe cineva. Dar de unde vine aceasta larma? Din celulele arhipline ale inchisorilor de tranzit. Si acest urlet? Sunt vaietele celor jefuiti, violati, batuti... Am trecut in revista  toate modalitatile de transport si am constatat ca sunt unul mai prost decat altul. Am examinat inchisorile de tranzit, dar n-am gasit ca vreuna ar fi mai buna. Si chiar cea mai de pe urma speranta omeneasca, speranta ca il asteapta ceva mai bun, ca in lagar va fi mai bine, este o speranta mincinoasa. In lagar va fi mai rau!” – Aleksandr SOLJENITIN

In schita sa autobiografica, unde vorbeste despre prieteniile din tinerete cu poetii generatiei lui, dintre care multi au fost apoi sacrificati de regimul sovietic, Boris Pasternak isi intrerupe naratiunea in zorii anilor 1930. Ceea ce urmeaza – noteaza el – „ar trebui descris in asa fel incat sa ti se stranga inima si sa ti se ridice parul in cap”.

Groaza este greu sau char imposibil de redat in scris, chiar pentru cei ce au trait-o. Au incercat-o toti martorii care s-au intors din iad, orice chip ar fi luat acesta. Greutataea calvarului, rusinea fata de cele suferite, teama de a redeschide ranile, dorinta de a uita, blocajele sunt numeroase. Povestirile intoarcerii la viata sunt strabatute de o durere nesfarsita, scot la iveala strigatul de suferinta  pe care doar victimele trecute prin nenorociri asemanatoare il pot intelege pe deplin. Experienta inumanului nu poate fi impartasita si ramane, in mare parte, de neinteles pentru muritorul care n-a trait-o.

SPECIFICATII

An aparitie 2019