Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cand Chuchill a dat iama in oi si Stalin a jefuit o banca de Giles MILTON

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,90 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Giles MILTON
Cand Chuchill a dat iama in oi si Stalin a jefuit o banca
Din culisele istoriei
Corint Istorie, 2020
Traducere din limba engleza de Alina POPESCU
Prefata de Catalin STRIBLEA
Pret 29,90 Lei

 

Extras/ Cum sa ucizi un dictator
In dimineata zilei de 21 decembrie 1989, Nicolae Ceausescu, conducatorul comunist al Romaniei, s-a adresat multimii care se adunase in centrul Bucurestiului. In zilele anterioare, avusesera loc tulburari in mai multe orase de provincie, iar Ceausescu se hotarase sa linisteasca spiritele cu o cuvantare impaciuitoare, in care avea sa prezinte realizarile Romaniei comuniste. Pentru a-i asigura o primire favorabila, au fost adusi cu autobuzele muncitori in Piata Palatului. Acestia fusesera amenintati ca isi vor pierde locul de munca daca nu vor aclama si nu vor flutura steaguri rosii.
Cuvantarea a imbracat forma obisnuitului monolog specific discursului de partid si nu a impresionat multimea. Dupa opt minute oamenii au inceput sa scandeze „Ti-mi-soa-ra!” – aluzie la orasul in care avusesera loc serioase tulburari.
Ceausescu a impietrit. Se asteptase sa aiba in fata obisnuita multime de adoratori si nu era deloc pregatit pentru o primire ostila. In confuzia creata, s-a panicat, a incercat sa ofere unele beneficii, apoi s-a oprit iar la mijlocul frazei. Multimea devenea tot mai agitata. S-au auzit focuri de arma. Dandu-si seama ca se petreceau lucruri grave, garda de corp l-a zorit sa intre inapoi in cladire.