Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Helene COURTOIS - Calatorie pe valuri de galaxii

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Helene COURTOIS - Calatorie pe valuri de galaxii

Laniakea – noua noastra adresa in Univers

HUMANITAS, 2020

Prefata de Fracoise COMBES, memebra a Academiei Franceze de Stiinte

Ilustratii de Rachid MARAI

Traducere de Dan DAIA

 

Extras din Prolog

Galaxia noastra si cele aflate in vecinatate se deplaseaza in Univers cu o viteza extraordinara, de mai multe sute de kilometri in fiecare secunda! Observatia era cunoscuta de la inceputul anilor 1960, fara ca astrofizicienii sa reuseasca sa-i explice in totalitate ratiunea. In anii 1990, o echipa americana a sugerat ca aceste miscari se datoreaza unei mase enorme, „Marele Atractor”, situata din pacate intr-o regiune dificil de observat.

Se intampla insa ca una dintre marile noastre specialitati lyoneze sa fie tocmai (g)astronomia! Munca de cautare a Marelui Atractor ne va conduce, pe mine si echipa mea, la descoperirea unui „super-roi” de galaxii in care traim si pe care l-am numit Laniakea.

Scopul lucrarii de fata este de a va impartasi istoria acestei descoperiri de proportii. Doresc sa propun o viziune simplificata a Universului si a legilor fizice care il guverneaza. Evit asadar in mod deliberat utilizarea oricarui formalism matematic (in afara puterilor lui 10), cu riscul de a pierde intrucatva din rigoarea explicatiilor. Ceea ce ma intereseaza, inainte de toate, e sa restitui ansamblul demersului stiintific urmarit de cercetatori zi de zi.

Pe parcursul relatarii, voi descrie metodele de analiza si de vizualizare care ne permit sa construim harti in care marile structuri (filamente, super-roiuri, viduri) ale Universului se dezvaluie treptat. De-a lungul lecturii va veti familiariza cu noul mediu extragalactic (atribut care desemneaza tot ceea ce se gaseste in afara galaxiei noastre), cel pe care noi, cosmologii il calificam drept „local”, dar care acopera cu toate acestea o raza de mai bine de un miliard de ani-lumina in jurul nostru.

SPECIFICATII

An aparitie 2020