DESCRIERE
Arhimandrit Nichifor HORIA
Duhovnicia Patericului
Editura Doxologia, 2013, 2022, editia a II-a revizuita
Carte tiparita cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei
Extras
p. 17
Izvorate din experienta luptei atente a omului launtric cu omul din afara, cu ispitele venite de la semeni, de la trup si de la diavoli, apoftegmele din Pateric, rod al unor indelungate nevointe, erau rostite cu prilejul intalnirii dintre doi sau mai multi monahi; de cele mai multe ori insa ele erau un raspuns dat la rugamintea ucenicilor.: „Avva, de-mi mie cuvant...”.
Cuvantul era cautat si primit de ucenicica din partea lui Dumnezeu prin gura parintelui. De aceea ucenicii se rugau inainte de a merge sa ceara un cuvant de folos ca Dumnezeu sa vorbeasca prin avva spre mantuirea lor. Astfel, avva, parintele duhovnicesc, se descoperea pe sine, devenea „parinte” prin insasi harisma cuvantului data lui in urma unei rugaciuni pentru mantuirea si luminarea ucenicului, ca rezultat al unei impreuna patimiri si impreuna cautari.
Cuvantul primit nu era un sofism, o maxima rationala, un cuvant de intelepciune izvorat din simpla cunoastere sau experienta, ci era nastere prin cuvant, zidire, vindecare. Adresarea cu Avva (parinte) a ucenicului, cu nadejdea in dragostea, purtarea de grija, dar mai ales in calitatea indrumatorului ales de nascator al sufletului lovit de moartea pacatului, nu era o formula de curtoazie, ci exprima o realitate de fapt.