Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Despre adevar, Anselm de Canterbury

0 opinii / Scrie o opinie
  • 24,00 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Anselm de Canterburry  |  Despre adevar. 

Editie bilingva. 


Editura Ratio et Revelatio – Oradea, 2015. 

Traducere de Cristian Bejan. 

Nota introductiva, note si postfata de Andrei Marinca. Extras din Prefata

Candva, la date diferite in timp, am realizat trei tratate privind studiul Sfintei Scripturi, intru totul asemanatoare datorita faptului ca au fost alcatuite sub forma de intrebari si raspunsuri. Rolul celui care pune intrebarile e marcat cu termenul de “discipol”, iar al celui care raspunde, cu termenul de “magistru”. Pe un al patrulea <tratat> , deloc inutil, cred eu, celor care trebuie sa fie initiati in dialectica, pe care l-am creat intr-o maniera asemanatoare, al carui inceput este “Despre gramatician”, nu doresc sa-l enumar printre aceste <tratate>, deoarece tine de o cercetare diferita de al celorlalte trei.

Primul dintre acestea trei este Despre adevar. Acesta <trateaza>, evident, ce este adevarul, in privinta caror lucruri se obisnuieste sa fie afirmat, precum si ce este dreptatea. Altul Despre libertatea alegerii, <trateaza>  ce este aceasta, daca omul are intotdeauna libertate si cate sunt varaiatiile acesteia atunci cand avem sau nu rectitudinea vointei, care i-a fost data creaturii rationale pentru a  o sluji. In acest <tratat> am aratat numai taria naturala a vointei pentru slujirea rectitudinii primite, nu in ce fel, in vederea acestui fapt, este necesar <vointei> sa o insoteasca gratia. Al treilea insa este despre intrebarea prin care se cerceteaza cu ce a pacatuit diavolul cand nu a ramas in adevar, de vreme ce Dumnezeu nu i-a dat perseverenta, pe care nu putea sa o aiba decat daca i-ar fi dat-o El; caci daca Dumnezeu i-ar fi dat-o, acela ar fi avut-o asa cum au avut-o ingerii buni, fiindca lor le-a dat-o Dumnezeu. Pe acest tratat, desi am discutat acolo despre confirmarea ingerilor buni, l-am intitulat Despre caderea diavolului, intrucat [174] ceea ce am spus despre ingerii buni a fost tangential, ceea ce am scris despre ingerii rai a tinut de intrebarea pusa la inceput.

Desi aceste tratate nu se leaga intre ele prin nici o continuitate a dictarii, subiectul acestora si asemanarea disputei cer totusi sa fie trecute impreuna in ordinea in care le-am amintit. Asadar, cu toate ca, inainte sa fi fost terminate, ele au fost transcrise intr-o alta ordine de catre unii care s-au grabit, eu vreau totusi sa le ordonez asa cum le-am asezat aici.

Extras din cuprins – Capitole

Ca adevarul nu are inceput sau sfarsit (I)

Despre adevarul semnificatiei si despre cele doua advaruri ale unui enunt (II)

Despre adevarul opiniei (III)

Despre adevarul vointei (IV)

Despre actiunii naturale si nenaturale (V)

Despre adevarul simturilor (VI)

Despre adevarul fiintei lucrurilor (VII)

Despre sensurile diferite ale lui “a trebui” si “a nu trebui”, “a putea” si “a nu putea” (VIII)

Orice actiune semnifica fie adevarul, fie falsul (IX)

Despre adevarul suprem (X)

Despre definitia adevarului (XI)

Despre definitia dreptatii (XII)

Ca este un singur adevar in toate cele adevarate (XIII)

SPECIFICATII

Traducere Cristian Bejan
An aparitie 2015
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 122
Limba Latina/ Romana
Cod 978-606-8680-07-1