Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Spitalul, Nicolae C. Paulescu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 20,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116
Produs cumparat impreuna cu:

DESCRIERE

DR. NICOLAE C. PAULESCU | SPITALUL, CORANUL, TALMUDUL, CAHALUL, FRANCMASONERIA

EDITURA VICOVIA, EDITURA BABEL, 2010

(Editia de fata este copie dupa editia din 1913, ortografia si in general limba, cu unele mici exceptii fiind insa aduse la cele ale inceputului de secol XXI)

Extras din capitolul Spitalul

Cand veti intra intr-un spital, dezbracati-va de patimile de cupiditate si de orgoliu, lepadati si trandavia si dati-va cu totul bolnavilor, - carora sa le fiti recunoscatori daca, ingrijindu-i, va vor permite sa va instruiti.

Si daca voiti sa fiti perfecti, culegeti fructele ce se vor dezvolta din samanta ce am semanat astazi in sufletele D-voastra, tinere si generoase, , - si, urmand preceptele caritatii, ingrijiti pe bolnavul mizerabil, - nu ca pe un om, nu ca pe un frate ce sufera – ci ca pe insusi Dumnezeu.

Acesta este spiritul ce trebuie sa domneasca intr-un spital. (p. 11)

Profesia unui medic il obliga sa se devoteze pentru cei ce sufera si, de multe ori chiar, - sa-si riste viata pentru a scapa pe aceea a altora. In ce alta profesie se gaseste abnegatia absoluta de sine, pe care medicina o impune celor ce o exercita?

Este evident deci ca, dintre toate profesiile, medicina este cea mai binefacatoare.

Dar, - in plus, - medicul, prin profesia sa, devine prietenul si chiar confidentul celor ce sufera, - bogati sau saraci, tineri sau batrani, - care-l asculta si se supun orbeste la prescriptiile lui. Ori, cum un medic instruit cunoaste instinctele si prin urmare si patimile, ii este usor ca, - prin viu grai si prin exemplu, - sa poata sa lumineze omenirea si sa-i indrumeze educatia sociala, care combate aceste patimi, - adica sa raspandeasca principiile adevaratei morale stiintifice.

Astfel, parintele medicinei, HIPOCRATE, a avut dreptate sa zica: “scopul final al medicinei nu este numai sa vindece sau sa previna bolile, - ci inca sa perfectioneze pe oameni si sa-I faca mai fericiti, facandu-I mai buni”.

Medicul trebuie deci sa fie, in acelasi timp, un savant care iubeste din tot sufletul stiinta medicala, adica stiinta omului; sa fie o fiinta care se jertfeste pentru altii, pana la moarte si, in sfarsit, sa fie un invatator al omenirii sau mai bine zis, un apostol al moralei... si asa ar fi in realitate, daca confrati nedemni n-ar fi deschis taraba in templul sacru al medicinei.

Acum intelegeti inalta demnitate a profesiei medicale si respectul ce I se da din toate partile. “Cinsteste pe medic” zice Biblia,... “caci ai trebuinta de el”.

SPECIFICATII

An aparitie 2010
Limba Romana
Cod 9789731902456