Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Cantarea despre Guillaume – Poem epic francez din secolul al XII-lea

0 opinii / Scrie o opinie
  • Cod produs:LB-2019-0487
  • Editura: Polirom
  • 44,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Cantarea despre GuillaumePoem epic francez din secolul al XII-lea

Editie bilingva

POLIROM, 2019

Colectia Biblioteca medievala

Traducere, introducere, note, indexuri si bibliografie de Cristiana PAPAHAGI

||||

Extras din Introducere

La mai bine de patru decenii de la traducerea in limba romana a Cantarii lui Roland, cealalta mare chanson de geste franceza devine disponibila publicului roman multumita deschiderii Colectiei „Biblioteca medievala” catre literaturile vernaculare.

Cantarea de geste sau epopeea eroica, atat de importanta pentru istoria si estetica europeana, este cunoscuta in spatiul romanesc doar prin Cantarea lui Roland, tradusa de Eugen Tanase in 1942 si in 1974. Nici una dintre aceste versiuni nu este o veritabila editie filologica, cu aparat critic. Prezenta lucrare isi propune sa completeze opera de pionier a profesorului Tanase si putinele traduceri fragmentare ale altor texte franceze medievale disponibile in limba romana. Am dorit insa, in primul rand, sa pun la dispozitia publicului o editie filologica adusa la zi si o prezentare detaliata a contextului istoric si estetic in care se plaseaza epopeea medievala franceza. Acestea lipsesc in traducerile mai vechi, desi sunt indispensabile pentru cei care abordeaza literatura medievala europeana.

In lipsa contextului, Cantarea lui Roland poate parea epopeea exemplara pentru ceea ce s-ar numi spiritul sau geniul francez. Ea se leaga insa prin registrul solemn, prin eroism si tragism mai degraba de filonul estetic germanic reprezentat de Beowulf, Hildebrandslied sau de amplul Niebelungenlied. Cantarea despre Guillaume este cu adevarat prototipul cantecului de geste; ea ofera deci publicului roman o perspectiva mult mai adecvata asupra acestui gen decat Cantarea lui Roland.  


SPECIFICATII

Traducere Traducere, introducere, note, indexuri si bibliografie de Cristiana PAPAHAGI
An aparitie 2019