Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Calator prin Europa. Epistolar 1925-1930

0 opinii / Scrie o opinie
  • 29,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Calator prin Europa. Epistolar 1925-1930, Giuseppe Tomasi di Lampedusa - Editura Humanitas

„intre 1925 si 1930, Giuseppe Tomasi di Lampedusa a calatorit mult. A stat in marile capitale europene, descoperind «blanda frumusete» a Parisului, «bonomia» odihnitoare a Londrei mult iubite, dar si «fascinatia perversa» si enigmatica a «nemiloasei» si lividei metropole care era Berlinul. Itinerariile sale l-au purtat prin Austria, Elvetia, Tirol, ba chiar si in tarile Baltice.

Avea treizeci de ani. Calatorea cufundat in literatura europeana, cu o biblioteca la purtator cuprinzand citate indelung frecventate. Calatoria insasi se petrecea in literatura. Le scria in Sicilia verilor sai Lucio Piccolo, poet, si Casimiro Piccolo, pictor. Iar scrisorile sale, aflate undeva intre schita literara si divertismentul burlesc, au o anumita continuitate si creioneaza adevarate intrigi romanesti, avandu-l in centru pe cel care semneaza «Monstrul» si al carui autoportret spectaculos, dar niciodata complezent, se revendica de la personaje literare celebre.

Umbra experimentului narativ care este acest epistolar se proiecteaza asupra Ghepardului, indemnandu-ne sa recitim romanul si sa reflectam din nou asupra lui.“ (Salvatore Silvano NEGRI)

„Mai e nevoie sa spun ca Monstrul se simte ca pestele in apa? Nimeni nu simte ca el «Grosstadt Pathos»: seara, cand intorcandu-se cu trenul, pe alocuri suspendat, ca la New York, vede dedesubt kilometri de strazi pustii, scaldate-n ploaie, nesfarsitul sir de felinare si din cand in cand un triaj cu paienjenisul de sine si lumini verzi, rosii si albe, traieste nostalgii «poignantes» si extrem de placute, pe care nu i le-ar trezi nici o suta de apusuri böckliniene.

Iata adevaratul romantism de astazi! si salahorii cu haine de piele lucind de ploaie, si huruitul continuu al trenurilor, si sublima multime a metropolelor, unde orice chip, pentru cine vrea sa-l priveasca, e un poem de suferinta si nefericire, suferinta si nefericire unice, amintesc de o insusire de care istoria habar n-avea pana acum. Trebuie spus ca nici unul dintre orasele pe care le cunosc nu e in chip mai evident, mai nemilos, metropola. Odata disparute veselia frantuzeasca de la Paris, bonomia de la Londra, raman liniile dure ale constructiei gigantice. Nimic nu e mai dur decat acest oras, care te priveste totusi la tot pasul cu ochii zambitori ai fetelor de o nespusa prospetime.“ (Giuseppe Tomasi di LAMPEDUSA)

Sursa: www.humanitas.ro

SPECIFICATII

Traducere Vlad Russo
An aparitie 2016
Coperta Brosata
Dimensiuni 13 x 20 cm
Nr. pagini 200
Limba Romana
Cod 978-973-50-5144-0