Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Biserica Sfantul Nicolae din Hunedoara ca mostenire a regalitatii sarbe si corvine - Stefan Staretu

0 opinii / Scrie o opinie
  • 50,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Stefan STARETU

Biserica Sf. Nicolae din Hunedoara, ca mostenire a regalitatii sarbe si corvine

Editura Libris Editorial – Brasov, 2020

 

Extras din Introducere

Biserica sarba reprezinta continuatoarea crestinismului iliro-dalmatic al oraselor din care proveneau majoritatea imparatilor romani din epoca constantiniana si peste jumatate din numarul soldatilor romani, atat in vest cat si in est. Acest crestinism alimenta crestinismul Romei, in contextul dominantei ariene asupra provinciilor vestice, fapt evidentiat de importanta relicvelor si martirilor dalmatici la San Laterano.

Populatia din Iliria a fost inlaturata de la conducerea imperiului de catre fortele persano-armene din estul imperiului, si s-a constituit in natiunea medievala sarbovlaha, care la un moment dat ramasese singura dinastie noncarolingiana din aria de veche jurisdictie a Romei.

Odata cu adoptarea crestinismului franc, urmasul crestinismului nonarian dar nici ortodox din imperiul vestic, la Roma, Serbia se rupe de biserica latina si se uneste cu bisericile orientale, inca ortodoxe. Astfel, sarbii, ansamblul creat de sefii clanurilor vlahe (ei sunt cei ce se numeau cu numele sarbi) si ansamblul clanurilor, devin mostenitorii ortodoxiei romane de extractie dalmatica din epoca de criza ariana in zona Adriaticei, dar si mostenitorii structurilor imperiale ilirice ce au condus imperiul roman crestinat.

In contextul stingerii dinastiei arpadiene, in contextul razboiului de succesiune dintre nemanizi si angevini pentru tronul ungar, are loc venirea sarbovlahilor in importante zone strategice controlate de adversarii angevinilor, sprijiniti de nemanizi.

Evolutia acestor elite, supuse unei anumite discriminari in epoca angevina, discrminare parte a dizolvarii vechii societati ungare si modelarii sale in chip franc, poate fi urmarita analizand datele despre Tara Hategului.

SPECIFICATII

An aparitie 2020