In exclusivitate la Editura Bizantina - Epistolele lui Gheron Iosif Isihastul

Amintiri din copilarie, Ion Creanga

0 opinii / Scrie o opinie
  • 6,26 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Amintiri din copilarie, Ion Creanga - editura Andreas

„Amintirile” alcatuiesc pagini literare, pline de emotionante si fermecatoare evocari din copilaria povestitorului...

Creanga este un mare creator de chipuri si icoane. Toate figurile au relieful lor bine conturat, incepând cu buna lui mama, Smaranda, pâna la mos Bodrânga si mos Luca, harabagiul din Humulesti, care l-a dus surghiun la seminarul Socolei...

Fondul „Amintirilor din copilarie” e insusi fondul sufletesc al poporului român: sincer si bun pâna la duiosie, rabdator si cuminte, voios, mucalit si iste?, si de o dulce si statornica resemnare in vremuri grele, care l-a facut sa iasa biruitor de-a lungul veacurilor...

Intr-o perfecta armonie cu fondul, stilul povestitorului este narativ. Cursul povestirii, incet sau iute, linistit sau impetuos, e insusi mersul gândurilor si sentimentelor sale, dupa ce au trecut prin stavilarul constiintei artistice. In clipele atât de grele ale creatiei, Creanga suferea chinuri cumplite, caci el se lupta sa stavileasca torentul si sa-i potrivesca mersul regulat, dupa cursul simtirii si dupa ritmul inimii sale.

Materialul lingvistic e foarte bogat in scrierile lui Creanga. El fugea cu oroare de neologisme, pe care le-a definit intr-un autograf, gasit mai târziu pe fila unei gramatici: «Neologisme se cheama toate cuvintele introduse in limba, unele fara trebuinta, si pentru care putem gasi un cuvânt românesc corespunzator...».

Când se intâmpla totusi sa-i scape sub condei vreun neologism, doua, le inlocuia repede, punând in loc cuvinte scoase din graiul taranului moldovean.

Nicolae Timiras

Sursa: www.editura-andreas.ro

SPECIFICATII

Autori Ion Creanga
Editura Andreas
An aparitie 2012
Limba Romana
Cod 978-973-8958-01-2