Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Tom NICHOLS | Sfarsitul competentei. Discreditarea expertilor si campania impotriva cunoasterii traditionale

0 opinii / Scrie o opinie
  • 49,95 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Tom NICHOLS    |    Sfarsitul competentei. Discreditarea expertilor si campania impotriva cunoasterii traditionale

POLIROM, 2019

Colectia Plural M

Traducere de Cristian FULAS

||||

Prezentare autor/ e x t r a s

Tom NICHOLS este profesor de securitate nationala la US Naval War College, profesor asociat la Harvard Extension School si fost consilier in Senatul SUA. Este autorul mai multor volume despre politica externa a SUA si securitatea internationala. In 2017 Politico Magazine l-a inclus printre primii 50 de ganditori ale caror idei influenteaza politica si viata publica americane.

Capitolul 4 – Stai putin sa caut pe Google: cum informatia nelimitata ne face mai prosti/ e x t r a s

Intoarcerea Legii lui Sturgeon

Intrebati orice profesionist sau expert cu privire la sfarsitul competentei si majoritatea dintre ei vor da vina imediat pe acelasi lucru: internetul. Oamenii care candva trebuiau sa ceara sfatul specialistilor in anumite domenii pot acum sa introduca cuvinte intr-un navigator web si sa primeasca raspunsuri in cateva secunde. De ce sa te bazezi pe oameni cu mai multe studii si experienta decat tine – sau, mai rau, sa-ti faci niste programari ca sa-i intalnesti – cand poti sa obtii informatia si singur. [...]

Totusi, in ciuda a ceea ce ar putea crede profesionistii enervati, internetul nu e principala cauza a provocarilor la adresa competentei lor. Mai degraba, internetul accelereaza distrugerea comunicarii dintre experti si oamenii obisnuiti oferind o aparenta scurtatura spre eruditie. El le permite oamenilor sa mimeze realizarea intelectuala, lasandu-se prada unei iluzii a competentei oferita de o sursa inepuizabila de fapte.

Faptele, dupa cum expertii stiu, nu sunt acelasi lucru cu cunoasterea sau cu abilitatile. Iar pe internet, uneori „faptele” nici macar nu sunt fapte. In diversele confruntari din cadrul campaniilor impotriva cunoasterii traditionale, internetul e precum sprijinul artileriei: un bombardament constant de informatii aleatorii si fara legatura intre ele, care cad deopotriva asupra expertilor si cetatenilor obisnuiti, surzindu-ne pe toti in timp ce arunca in aer incercarile de a discuta rational.

SPECIFICATII

Traducere Traducere de Cristian FULAS
An aparitie 2019