Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ludwig WITTGENSTEIN | O privire filozofica (asa-numitul “CAIET BRUN”)

0 opinii / Scrie o opinie
  • 39,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ludwig WITTGENSTEIN    |    O privire filozofica (asa-numitul “CAIET BRUN”)

HUMANITAS, 2018

Traducere din germana si engleza de Catalin CIOABA si Mircea FLONTA

Prefata de Mircea FLONTA

||||

CAIETUL BRUN/ pp. 45-47/ extras

Augustin (Confesiuni I, 8) descrie invatarea limbii omenesti astfel: „...cum...appelabant rem aliquam et cum secundum eam vocem corpus ad aliquid movebant, videbam et tenebam hoc ab eisrem illam, quod sonabant, cum eam vellent ostendere”.

Cel care descrie in acest mod invatarea limbii se gandeste, mai intai, la o anumita clasa de cuvinte, cum ar fi „om”, „paine”, „masa”, si doar in la doilea rand la cuvinte precum „nu”, „dar”, „poate”, „astazi”.

Despre cineva care ar vrea sa descrie jocul de sah insa nu ar pomeni nimic de pioni si de functia lor in acest joc s-ar putea spune ca a descris incomplet jocul de sah; dar s-ar putea spune si ca a descris un joc mai simplu decat sahul nostru. Si astfel se poate spune: descrierea facuta de Augustin e valabila pentru un limbaj mai simplu decat al nostru. – Un astfel de limbaj simplu ar fi atunci:

1 Cel a carui functie este comunicarea dintre un mester A si ucenicul sau B. A ridica o cladire, iar ucenicul ii intinde materialele de constructie: caramizi, lespezi, barne si stalpi. A striga unul din cuvintele „caramida”, „lespede” etc., iar B ii aduce materialul respectiv. – Sa ne inchipuim o societate care poseda doar acest sistem de comunicare, doar acest limbaj. Copiii invata limba in timp ce sunt deprinsi sa o foloseasca: asta inseamna ca sunt educati sa construiasca, sa se serveasca de strigate precum „Lespede!”, „Caramida!” etc. si sa reactioneze corect la aceste strigate. Aceasta invatare a limbii este, prin esenta ei, o instruire de genul dresajului [...].

SPECIFICATII

An aparitie 2018