Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Ioana NICOLAIE | Cartea Reghinei ( roman )

0 opinii / Scrie o opinie
  • 27,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Ioana NICOLAIE    |    Cartea Reghinei  ( roman )

HUMANITAS, 2019

||||

Extras de la p. 9

Albe si rosii, puzderie, au umplut pridvorul ca niciodata. Daca m-as ascunde in capat, dupa butoi, m-ar inveli incetul cu incetul bobocii. Ar iesi drept din mine, cu frunze cu tot, poate m-ar vindeca, caci muscatele, e stiut, pot sa-nchida orice rana. Ar sterge spaima, durereaar tamadui ce e-n cap si printre oase.

Sa tot fi batut orologiul de noua cand Damian m-a suit pe capra furgonului facut de tata, cu niste roti vioaie si cai cum nu mai sunt altii. Mama m-a strans doar o data in brate.

„Sa ai noroc de-acum, Reghina, numai Dumnezeu o sa fie mereu langa tine.”

O randunica a coborat deodata, pe nestiute, de mi s-a izbit de-un umar si-apoi si de murg. Norocul ei ca s-a putut intoarce prin aer, ca altfel nimerea printre lemnele de foc aduse de-asta iarna. O fi fost pui, ca era vremea lor, uneori mai varam mana in scorburi sa-i luam, fara sa stim ca, daca-i atingem, mamele n-o sa-i mai hraneasca. Ce mai tremuram, daca aveam sa scoatem la lumina un sarpe?

Ia-ti mireasa ziua buna, de la frati, de la surori, de la casuta cu flori. Scandura invelita cu toul de lana pe care stateam se-arata grozav de tare. De la gospodari plecam, da, de la casa mare, cu bujori gata sa plesneasca, cu fantana cu roata care nu scartaie, cu sura, cu acareturi si cu potriveala. Plecam si de la sora, Maria, ce mai sarea prin curte in rochita ei albastra. Si ma mai duceam si de la cealalta sora, Valeria, moarta la noua ani, de la copita unui cal. O lasam si pe mama acolo, Arsinica, ea care stia pe derost stele si orase, care potrivea din zori difuzorul si putea sa-ti spuna si despre tari de foarte departe. Intelegea maghiara, desi asta nu-i mai era de nici un folos. Inca tinea intr-un cufar doua siruri de bani de-argint, de pe vremea imperiului. Talerii de pus la gat. Numai ce-avea sa fie in Varalia, la nici zece kilometri, adica dincolo, peste magura maierenilor, n-avea cum sa prevada mama.

Damian a sarit pe capra, in stanga mea, si-a apucat fraiele. [...]

SPECIFICATII

An aparitie 2019