Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

H. G. WELLS | Masina Timpului. O inventie

0 opinii / Scrie o opinie
  • 25,50 lei

ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

H. G. WELLS    |    Masina Timpului    O inventie

CORINT BOOKS – 2019

Traducere de Traian FINTESCU

Cuvan-inainte de Ioana REVNIC

||||

Extras din Introducere

Calatorul in Timp (penntru ca e mai nimerit sa-l numim asa) prezenta in fata noastra o teorie cam confuza. Ochii sai de un cenusiu deschis erau arzatori si sclipeau, iar chipul, de obicei palid, se inrosise. Era imbujorat si insufletit. Focul ardea stralucitor, iar lumina blanda a lampilor incandescente, asemanatoare unor crini argintii, se reflecta in bulele care se ridicau din pahare. Scaunele noastre, pe care le facuse el insusi, mai dgraba ne imbratisau si ne ocroteau ca niste fiinte vii, decat sa stea inerte sub noi, si eram cuprinsi de acea atmosfera de dupa cina, cand gandurile se desfasoara in voie, eliberate de canoanele rigorii. Ne vorbea astfel – trasand in aer cursul ideilor cu aratatorul sau subtire -, in vreme ce noi sedeam si admiram alene seriozitatea cu care-si prezenta acest nou paradox (dupa cum il consideram noi) si bogatia de idei.

„As vrea sa ma urmariti cu mare atentie pentru ca trebuie sa analizez critic una sau doau idei, care sunt aproape universal acceptate. Geometria, de pilda, cea pe care o invatati la scoala se bazeaza pe o premisa gresita.”

„Nu e oare un subiect prea amplu ca sa-l discutam acum?” spuse Filby, un roscovan mai certaret.

„Nu va cer sa acceptati nimic fara sa existe un motiv serios. Nu va trece mult si veti admite ca am dreptate. Stiti, desigur, ca o linie geometrica, o linie a carei grosime este zero, nu are o existenta fizica. Nu asa va invata la scoala? Nici planul geometric nu are grosime. Toate acestea sunt simple abstractiuni.”

SPECIFICATII

Traducere Traducere de Traian FINTESCU
An aparitie 2019