Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Francoise THOM - Putin si putinismul

0 opinii / Scrie o opinie
  • 27,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Francoise THOM - Putin si putinismul

HUMANITAS, 2020

Colectia Istorie contemporana

Traducere din franceza de Adina ARVATU

 

Extras/ Concluzie

Putin vrea sa se ingroape sub ruinele Rusiei, asa cum Samson a facut sa se prabuseasca peste el templul. – Stanislas BELKOVSKI, 13 octombrie 2017

Statul rus sufera astazi de aceleasi slabiciuni ca si URSS: hipertrofia sectorului puterii (armata, politie, securitate de stat, complex militar-industrial), cheltuieli extravagante pentru armament, disparitatea dintre provincii si capitala, saracirea populatiei. Multa vreme, sistemul Putin a functionat combinand mobilizarea impotriva Occidentului cu utilizarea resurselor occidentale. Sanctiunile americane au ca efect scoaterea Rusiei in afara procesului de globalizare. Drept urmare, sistemul putinist nu va mai putea procura din afara resursele de care are nevoie si pe care e incapabil sa le produca. „Este imposibil sa de-globalizezi Rusia suverana fara sa o distrugi”, observa Gleb Pavloski pe buna dreptate.

Nu au existat niciodata un „Putin bun” (in primele doua mandate) si un „Putin rau” (incepand cu al treilea mandat). Aproape invariabil, presedintele rus a luat decizii proaste, in politica interna si in politica externa, inca de la inceputul guvernarii sale. El a ajuns la putere prin declansarea unui razboi civil. A aprins flacara nationalista si a alimentat-o cu resentimente si paranoia, un cocktail cu adevarat exploziv. A eradicat sistematic toate oazele de libertate care mai existau in tara. A centralizat peste masura. A confiscat puterea si bogatiile in beneficiul unei coterii. A purtat un razboi necrutator impotriva Rusiei europene (a paturii rusilor europenizati) si a inscenat o iluzorie pivotare spre Asia. In goana dupa himera dezastruoasa a restaurarii imperiului, a sacrificat relatiile Rusiei cu vecinii ei, cu Europa si cu Statele Unite.

SPECIFICATII

An aparitie 2020