Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Basme arabe |Istorisite de Eusebiu CAMILAR

0 opinii / Scrie o opinie
  • 89,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Basme arabe     |   Istorisite de Eusebiu CAMILAR

Volumul II

1001 de nopti

Ilustratii de Ana ALFIANU

HUMANITAS junior, 2020

||||

p. 5/ extras

Seherezada povesteste lui Riar-Sah despre o calatorie la Salom-Sultan; vedem doua serpoaice cu lant de aur... Intamplarile sultanului Seif Almuluk, feciorul sultanului Assem...

Se istoriseste, o, preafericitule si ducele meu ascultator, ca stapanea demult, in taramul Egiptului, un sultan cu numele Assem – fiul lui Suvan – si era drept si cinstit, si iubit de supusii sai, si stapan peste multe taramuri, seraiuri, cetati si munti, si fara de numar ii erau ostile.

Si avea acel sultan – laudat fie-i numele in amintiri si-n cronici! – un vizir cu numele Fares. Si ajunsese Assem, fiul lui Suvan, la ani una suta optzeci, si fiind din ce in ce mai slabanog, se mahnea foarte, neavand fii si fiice...

Se istoriseste astfel ca stand in jiltul sau, inconjurat de viziri, sfetnici si hadambi, ori de cate ori veneau in fata sa oameni cu copii, se intrista foarte, gandind: „Toti sunt fericiti cu copiii lor, numai eu sunt singur... Cand mi se va stinge candela, averile mele, si tara mea, si jiltul meu, si robii mei, si toate comorile mele vor ramane strainilor, si nimeni nu-si va aduce aminte de mine cu jale si dragoste, si pana si numele meu va fi dat uitarii...”

Astfel de ganduri cuprindeau cugetul sultanului Assem, ori de cate ori vedea copii, si durerea ii era atat de mare, incat de multe cobora din jilt si se jeluia, trantit pe pamantul gol. Si vazandu-l mai-marii, se temeau pentru viata lui, si strigau celor de fata, veniti la divan:

„Mergeti si stati linistiti acasa, pana-i va trece lui Assem mahnirea...”

SPECIFICATII

An aparitie 2020