Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului - Sfantul Munte Athos

Antologie de Florence SAKADE, ilustratii de Yoshio HAYASHI Cocorul fermecat si alte povesti japoneze pentru copii

0 opinii / Scrie o opinie
  • 45,00 lei

SAU
ne puteti contacta si la: 0751 166116

DESCRIERE

Antologie de Florence SAKADE, ilustratii de Yoshio HAYASHI

Cocorul fermecat    si alte povesti japoneze pentru copii

HUMANITAS junior, 2019

Traducere de Ana ALFIANU

||||

Cum sa pacalesti o pisica/ e x t r a s

A fost odata un nobil bogat caruia ii placea sa colectioneze figurine infatisand tot felul de animale. Avea multe figurine, insa nu avea un soarece. Asadar, nobilul chema la el doi cipolitori priceputi si le spuse:

„Vreau ca fiecare din voi sa-mi ciopleasca un soarece. Si vreau ca soarecii ciopliti de voi sa para vii, asa incat pisica mea sa creada ca sunt soareci in carne si oase si sa se repeada asupra lor. O sa-i asezam unul langa altul si o sa vedem la care se va napusti prima data pisica. Celui care va fi facut soarecele cu pricina ii voi darui aceasta punga cu galbeni.”

Astfel, cei doi ciplitori se dusera la casele lor si se apucara de lucru. Dupa ceva vreme, se intoarsera. Unul dintre ei cioplise un minunat soarece din lemn. Era atat de bine lucrat incat arata exact ca un soarece adevarat. Celalalt insa nu se descurcase prea grozav. Folosise un material care se destrama si arata cam caraghios. Figurina lui nu aducea nici pe departe a soarece.

„Ce inseamna asta? intreba nobilul. Soarecele de lemn este o lucrare minunata, dar celalalt – daca i se poate spune soarece – nu-i in stare sa pacaleasca pe nimeni, cu atat mai putin o pisica.”

„Sa aducem pisica”, spuse cel de-al doilea cioplitor. ”Sa hotarasca ea care soarece e mai bun.”

Propunerea aceasta i se paru ciudata nobilului, insa porunci sa fie adusa pisica. Nici nu intra bine felina, ca se si napusti asupra figurinei urate, fara sa bage catusi de putin in seama soarecele frumos, din lemn.

Nobilului nu-i ramase altceva de facut decat sa-i daruiasca galbenii cipolitorului nepriceput, insa, pe cand ii intindea punga, rosti:

„Acum, ca ti-ai primit rasplata, spune-mi cum ai reusit.”

„E foarte simplu, stapane, raspunse omul. In loc sa cioplesc soarecele din lemn, l-am cioplit din peste uscat. De aceea a sarit pisica cu atata iuteala asupra lui.”

Auzind cum a fost pacalita pisica, dar si toti cei de fata, nobilul izbucni in ras. In scurta vreme, toata lumea radea in hohote, tinandu-se cu mainile de burta.

„Ei bine, zise nobilul in cele din urma, asta inseamna ca am de dat doua pungi cu galbeni. Una tie, care ai lucrat cu atata indemanare, si una tie, care ai lucrat cu atata istetime. Cat despre soareci, eu am sa-l pastrez pe cel din lemn, iar pe celalalt o sa i-l lasam pisicii.”

SPECIFICATII

Traducere Traducere de Ana ALFIANU
An aparitie 2019